Categories: Stil de viaţă

Testul care îți arată ce alimente te ajută să slăbești

Inspirat de studiile de nutriţie care au stat la baza documentarului What Is The Right Diet For You, difuzat de BBC, testul urmăreşte încadrarea fiecărei persoane cu probleme de exces ponderal într-una dintre cele 3 categorii desemnate de cercetători – pe criterii biochimice, psihologice şi genetice – şi sugerarea unui regim de slăbire personalizat.

Documentarul What Is The Right Diet For You are ca temă personalizarea dietei pentru 75 de voluntari, în funcţie de factori individuali, pentru ca aceasta să fie cât mai eficientă. Aceste diete iau în considerare nevoile specifice fiecărei persoane, pe baza înţelegerii biologiei şi a psihologiei individuale.

Cercetătorii britanici au identificat trei tipuri de persoane:

  • „pasionaţii de ospeţe” (feasters) – care continuă să mănânce, la masă, pentru că nu se satură niciodată; ei nu produc în organismul lor cantităţi suficiente de GLP1, un hormon care induce creierului senzaţia de saţietate, şi obişnuiesc să mănânce mult la o singură masă.
  • „pofticioşii în mod constant” (constant cravers) – care se gândesc tot timpul la mâncare; genele lor îi fac să mănânce foarte des, dar nu mănâncă mult dintr-odată.
  • „mâncătorii emoţionali” (emotional eaters) – care dau iama prin bucătărie atunci când întâmpină dificultăţi în viaţă, folosind mâncarea ca pe un mijloc de consolare.

Pentru fiecare dintre grupuri, câte un anumit tip de regim s-a dovedit mai eficace decât altele.

  • cei din primul grup au primit o dietă concepută pentru a stimula concentraţia hormonului GLP-1 prin intermediul unor alimente bogate în proteine, precum carne, peşte şi leguminoase şi prin eliminarea din alimentaţie a carbohidraţilor (din pâine, cartofi, paste făinoase, dulciuri…).
  • voluntarii din al doilea grup au primit „dieta 5:2”, ce presupune consumul a doar 800 de calorii pe zi, timp de două zile, în fiecare săptămână; în celelalte cinci zile, voluntarii din acest grup puteau să mănânce orice doreau.
  • persoanele din al treilea grup au fost înscrise în programe educative de tip „Weight Watchers” („Supraveghetorii greutăţii corporale”) şi au urmat sesiuni de terapie cognitiv-comportamentală, întrucât autorii studiului au considerat că aceşti voluntari aveau de fapt nevoie de un sprijin de ordin psihologic şi social pentru a preveni alimentaţia compulsivă.

Testul pentru identificarea tipului de „mâncător” poate fi găsit aici, pentru fiecare tip fiind oferite sugestii de regim şi reţete.

Recent Posts

Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat

Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat. Proiectul de lege prin care se asigură accesul…

5 ore ago

Cele mai cunoscute remedii biblice și bolile pe care le tratează. 11 leacuri vindecătoare

Cele mai cunoscute remedii biblice. În căutarea unor metode naturale și tradiționale de vindecare, mulți…

5 ore ago

În România avem peste 30 de specii de căpuşe. Cum ne protejam de acestea

În România avem peste 30 de specii de căpuşe. Cum ne protejam de acestea. Căpuşele…

6 ore ago

Când ieși la pensie vrei să te muți în Franța sau Italia? Un american explică cum

Când ieși la pensie vrei să te muți în Franța sau Italia? Un american explică…

6 ore ago

Ce este sentimentul de EUFORIE pe care unii oameni îl experimentează înaintea morții. Explicațiile oamenilor de știință

Sentimentul de EUFORIE dinaintea morții. Deși majoritatea oamenilor experimentează un val copleșitor de frică înainte…

6 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian