marți, iulie 27, 2021

Un simplu test de sânge care poate detecta mai mult de 50 de tipuri de cancer înainte de apariția oricărui semn clinic sau simptom al bolii la o persoană este suficient de precis pentru a fi lansat ca test

de screening, potrivit oamenilor de știință, relatează The Guardian.

Testul se adresează persoanelor cu risc mai mare de boală, inclusiv pacienților cu vârsta de peste 50 de ani.

Este capabil să identifice multe tipuri de cancer la mai multe organe care sunt dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, cum ar fi capul și gâtul, ovarele, pancreasul, esofagul și unele tipuri de cancer de sânge.

Oamenii de știință au declarat că descoperirile lor, arată că testul detectează cu exactitate cancerul înainte de apariția oricăror semne sau simptome, în timp ce prezintă o rată fals pozitivă foarte mică.

Testul, dezvoltat de compania americană Graal, caută modificări chimice în fragmente de cod genetic – ADN fără celule (ADNc) – care se scurg din tumori în sânge.

The Guardian a menționat pentru prima dată despre acest test anul trecut și cum a fost dezvoltat folosind un algoritm de învățare automată – un tip de inteligență artificială. Funcționează examinând ADN-ul care este produs de tumori și care se găsește circulând în sânge. Mai precis, se concentrează pe modificările chimice ale acestui ADN, cunoscute sub denumirea de modele de metilare.

Acum, cel mai recent studiu

a dezvăluit că testul are un nivel de precizie impresionant. Oamenii de știință au analizat performanța testului la 2.823 de persoane cu boală și la 1.254 de persoane fără.

A identificat corect când cancerul a fost prezent în 51,5% din cazuri, în toate etapele bolii, și a detectat în mod greșit cancerul în doar 0,5% din cazuri.

În tumorile solide care nu au opțiuni de screening – cum ar fi cancerele esofagiene, hepatice și pancreatice – capacitatea de a genera un rezultat pozitiv al testului a fost de două ori mai mare (65,6%) decât pentru tumorile solide care au opțiuni de screening, cum ar

fi sânul, cancerul intestinului, colului uterin și al prostatei.

Între timp, capacitatea generală de a genera un rezultat pozitiv al testului în cancerele de sânge, cum ar fi limfomul și mielomul, a fost de 55,1%.

Testul a identificat corect și țesutul în care cancerul a fost localizat în organism în 88,7% din cazuri.

Între timp, rezultatele pilotului NHS al testului, care va include 140.000 de participanți, sunt așteptate până în 2023.

Dr. Eric Klein, președinte al Glickman Urological and Kidney Institute din Cleveland Clinic din SUA și primul autor al cercetării, a declarat: „Găsirea

precoce a cancerului, când tratamentul este mai probabil să aibă succes, este una dintre cele mai semnificative oportunități pe care le avem pentru a reduce povara cancerului.”

Aceste date sugerează că, dacă sunt utilizate alături de testele de screening existente, testul de detectare a mai multor canceruri ar putea avea un impact profund asupra modului în care este detectat cancerul și, în cele din urmă, asupra sistemului de sănătate publică.

Prof. Peter Johnson, director național NHS pentru cancer, a declarat: „Acest ultim studiu oferă dovezi suplimentare că testele de sânge de acest gen ar putea ajuta NHS să-și îndeplinească obiectivul ambițios de a găsi trei sferturi din cazurile de cancer într-un stadiu incipient, când acestea au cea mai mare șansă de vindecare.”

Ultimele stiri

Parteneri