Sari la conținut

Un parazit înfricoșător se răspândește de la câini la oameni. Simptomele sunt asemănătoare cancerului!

Un parazit care se poate transmite la oameni de la câini s-a răspândit în Canada, avertizează experții, potrivit Futurism.com

Conform cercetărilor recente, o boală parazitară asemănătoare cancerului cauzată de tenii a fost identificată la pacienții din provincia canadiană Alberta, relatează Gizmodo.

Cercetătorii cred că parazitul a fost adus de câini, din Europa, și că acum își face simțită prezența în America de Nord.

„Alberta este în mod clar punctul fierbinte. Ar putea exista o serie de persoane din comunitate care incubează boala și pe care nu le-am găsit încă, dar timpul ne va spune”, a transmis Stan Houston, expert în boli infecțioase la Universitatea din Alberta și autorul principal al unui articol despre epidemie publicat în martie în American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, conform CBC.

COVID ne-a reamintit că bolile care provin de la animale sunt potențial foarte importante și că ar trebui să fim atenți. Sunt foarte îngrijorat de faptul că am putea asista la o nouă creștere a valului”, a adăugat Houston.

Ingerând ouă microscopice de tenie Echinococcus multilocularis prin alimente contaminate, oamenii pot dezvolta simptome asemănătoare cancerului hepatic, proces care poate dura ani de zile. Alte simptome includ slăbiciunea, durerea abdominală și pierderea în greutate.

Boala, numită echinococoză alveolară (AE), poate fi fatală în lipsa unui tratament, care implică, de obicei, îndepărtarea chirurgicală a excrescențelor parazitare.

Faptul că poate dura între cinci și 15 ani până la apariția simptomelor înseamnă că boala poate trece adesea neobservată.

Potrivit articolului citat, o nouă tulpină a parazitului, care este mai capabilă să se răspândească și să îmbolnăvească oamenii, a fost depistată în Canada.

„17 cazuri de AE uman, cu vârste cuprinse între 19 și 78 de ani, nouă femei, au fost diagnosticate între 2013 și 2020: toate cu siguranță sau probabil dobândite în Alberta”, au scris Houston și colegii săi în lucrare.

„Este, fără echivoc, o boală nouă umană în emisfera vestică”, a declarat Houston pentru Gizmodo, într-un e-mail. „Explicația pare foarte clar să fie introducerea tulpinii europene mai virulente a parazitului în ecologia noastră sălbatică”, a adăugat expertul.

Din fericire, AE umană este extrem de rară. Dar abia recent a devenit endemică în America de Nord, după cum subliniază Gizmodo. Majoritatea celor aproximativ 18.000 de cazuri pe an la nivel global au avut loc în China, potrivit unui studiu din 2019.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel