Sari la conținut

Ți-a apărut o pată galbenă în jurul ochilor? Boala periculoasă pe care o indică

Nivelurile ridicate de colesterol pot fi periculoase. Când nivelurile de colesterol „rău” se acumulează în sânge, riscul de apariție a unor afecțiuni grave, inclusiv accident vascular cerebral și boli de inimă, crește drastic. De obicei, nu există semne directe de colesterol ridicat, dar există câteva modificări fizice ca parte a afecțiunilor care au fost legate de colesterolul crescut – inclusiv modificări în jurul ochilor.

Potrivit NHS, una dintre cele mai bune modalități de a detecta colesterolul ridicat este efectuarea unui test de sânge.

Organizația caritabilă Heart UK recomandă ca toată lumea să efectueze un test de colesterol. Testele sunt disponibile gratuit, special pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 74 de ani sau pentru persoanele cu risc crescut de boli de inimă.

Pe lângă efectuarea unui test, dezvoltarea unei zone gălbui plate sau ridicate în jurul ochilor sau al nasului poate fi un semn al colesterolului ridicat.

Această modificare, cunoscută sub numele de Xantelasma, este cauzată de depozitele de colesterol.

Clinica Cleveland notează pe site-ul lor că xantelasmele indică faptul că șansele de a dezvolta colesterol ridicat „în viitor” sunt „foarte mari”.

Potrivit organismului de sănătate, dezvoltarea xantelasmelor poate fi, de asemenea, un avertisment asupra unui viitor atac de cord, boli de inimă și ateroscleroză.

Ateroscleroza este locul în care arterele sunt înfundate de substanțe grase – cunoscute sub numele de plăci sau ateroame.

Academia Americană de Oftalmologie (AAO) a explicat că „până la jumătate dintre cei cu xantelasmă au colesterolul ridicat. Dar cealaltă jumătate are colesterol normal”.

Depunerile galbene pot fi cauzate și de inflamație.

Există și alte simptome fizice în jurul corpului care indică în mod indirect un nivel ridicat de colesterol, inclusiv în picioare.

O afecțiune numită hipercolesterolemie familială (FH), despre care se crede că este genetică, este o altă cauză a colesterolului ridicat care prezintă simptome.

Clinica Mayo a explicat că, la fel ca xantelasma, FH poate provoca depunerile de colesterol să apară în jurul corpului.

Se spunea: „Cele mai frecvente puncte în care apar depozite de colesterol sunt pe mâini, coate și genunchi.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel