Sari la conținut

Timpul excesiv pe ecran poate fi un semn de avertizare pentru autism și ADHD

Telefonul mobil
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Folosirea telefonului mobil pe timpul noptii

Semn de avertizare pentru autism și ADHD. Există o dezbatere tot mai mare cu privire la legătura potențială dintre timpul petrecut pe ecran și riscul de a dezvolta tulburări de neurodezvoltare, cum ar fi tulburarea din spectrul autismului (TSA) și tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) la copii.

ADHD afectează abilitățile lingvistice, comportamentul și capacitatea unei persoane de a învăța și de a socializa, în timp ce autismul afectează în primul rând capacitatea de concentrare, de a rămâne nemișcată sau de a controla comportamentul impulsiv.

Multe dintre simptome se suprapun între cele două afecțiuni și o persoană poate dezvolta ambele afecțiuni.

Deși nu se cunoaște cauza exactă a acestor tulburări de neurodezvoltare, se crede că se datorează unei combinații de genetică și alți mai mulți factori, cum ar fi consumul de alcool și tutun de către părinți, nașterea prematură, greutatea scăzută la naștere și riscurile de mediu, cum ar fi expunerea la plumb.

Timpul excesiv pe ecran poate fi un semn de avertizare pentru autism și ADHD

Potrivit unui nou studiu, timpul excesiv pe ecran poate fi un semn precoce al tulburărilor de dezvoltare.

„În timp ce perioade lungi de timp pe ecran în copilărie s-a sugerat a fi o cauză pentru TSA/ADHD, rezultatele acestui studiu sugerează că unii oameni pot avea o predispoziție genetică de a folosi ecrane din cauza autismului”, a spus cercetătorul principal, Dr. Nagahide Takahashi. într-un comunicat de presă.

Potrivit studiului, copiii cu predispoziție genetică la autism sunt înclinați să petreacă mai mult timp pe ecrane, mai mult de trei până la patru ore de la începutul copilăriei. Este posibil ca copiii cu ADHD să-și mărească timpul petrecut pe ecran pe măsură ce îmbătrânesc, chiar dacă utilizarea inițială a ecranului a fost pentru o perioadă limitată.

Pentru a determina susceptibilitatea genetică la TSA și ADHD, cercetătorii au examinat 6,5 milioane de polimorfisme la 437 de copii. Polimorfismele sunt variații ale secvenței ADN care pot exista în două sau mai multe forme variante între indivizi sau populații diferiți.

Pe baza numărului și mărimii acestor variații de gene, au calculat scorul de risc poligenic asociat cu TSA/ADHD. Apoi a fost comparat cu timpul petrecut pe ecranul unui eșantion de copii cu vârsta de 18, 32 și 40 de luni.

„În general, cei cu risc genetic de TSA au avut de 1,5 ori mai multe șanse de a fi în grupul cu aproximativ trei ore de timp pe ecran pe zi și de 2,1 ori mai multe șanse de a fi în grupul cu mai mult de patru ore de timp pe ecran.” spuse Takahashi.

Rezultatele studiului sugerează că copiii cu risc de ADHD riscă să aibă prea mult timp pe ecran, mai ales că dependența de jocuri este obișnuită. Și pentru că timpul petrecut pe ecran tinde să fie mai lung pentru copiii care sunt deosebit de susceptibili la ADHD, părinții și îngrijitorii ar trebui să fie precauți cu privire la și fă-ți un angajament înainte de a deveni o problemă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel