Sari la conținut

Un nou studiu scoate în evidență timpul în care Coronavirusul poate rămâne infecțios pe suprafețe

imunitate împotriva COVID
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Coronavirusul poate rămâne infecțios pe suprafețe timp de ZILE, transformându-se într-un film microscopic asemănător unei clătite, constată studiul.

  • Mai mult de 99,9% din lichidul din picăturile de coronavirus se evaporă în câteva minute
  • Dar virusul supraviețuiește deoarece picătura uscată se transformă într-un film asemănător clătitelor
  • Oamenii de știință recomandă curățarea suprafețelor în mod regulat pentru a se asigura că nu există rezidență Covid

Particulele care conțin coronavirusul care aterizează pe o suprafață rămân infecțioase timp de câteva zile prin transformarea într-un film microscopic, asemănător unei clătite după ce apa din picătură s-a evaporat.

Această conversie vede mai mult de 99,9% din lichidul picăturii dispare în câteva minute, dar virusul supraviețuiește într-un film protector al fluidului rămas.

Forțe minuscule păstrează filmul, care are doar nanometri grosime, agățat de o suprafață și încetinește procesul de evaporare.

Filmul se evaporă complet în momente diferite, în funcție de materialul pe care a aterizat, cu o picătură mare pe oțel inoxidabil și cupru care durează doar 24 și respectiv 16 ore.

Dar poate supraviețui mai mult de 150 de ore pe polipropilenă. O picătură mai mică, de doar o zecime din dimensiune, durează mai mult de 80 de ore pe sticlă.

Aceste cifre se bazează pe experimente efectuate în condiții de laborator și sunt probabil mai mici în lumea reală, unde există cantități variabile de flux de căldură și aer – factori care stimulează evaporarea.

Rajneesh Bhardwaj și Amit Agrawal, profesori la IIT Bombay, sunt specializați în utilizarea modelării computerizate și a fizicii pentru a înțelege modul în care picăturile de coronavirus pot răspândi boala.

Au descoperit anterior că purtarea unei măști de față reduce dimensiunea norilor de particule infecțioase de coronavirus create de tuse de până la 23 de ori.

Sub formă de film, coronavirusul poate rezista câteva ore și chiar zile, pe suprafețe hidrofobe dacă este lăsat netulburat.

„Cea mai mare surpriză a noastră a fost că timpul de uscare al acestui film nanometric este de ordinul orelor”, a spus Bhardwaj.

„Sugerează că suprafața nu este complet uscată, iar filmul nanometric cu evaporare lentă asigură mediul necesar pentru supraviețuirea coronavirusului.”

Cercetătorii spun că descoperirile lor indică faptul că virusul poate supraviețui într-o formă viabilă pentru o perioadă lungă de timp și au subliniat necesitatea unei curățări regulate și temeinice a suprafețelor.

„Este de dorit să dezinfectați suprafețele frecvent atinse, cum ar fi mânerele ușilor sau dispozitivele portabile și în spitale și alte zone predispuse la focare”, a spus Agrawal.

„De asemenea, recomandăm încălzirea suprafețelor, deoarece chiar și temperaturile ridicate de scurtă durată, la care suprafața este la o temperatură mai mare decât cea ambientală, pot contribui la evaporarea filmului nanometric și la distrugerea virusului.”

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel