Sari la conținut

Ține grijile deoparte! Stresul cronic crește riscul de a muri din cauza cancerului

Ține grijile deoparte! Stresul cronic crește riscul de a muri din cauza cancerului.

Stresul are un impact asupra bunăstării noastre mentale, dar se poate manifesta și ca probleme fizice. Și cele mai recente cercetări arată că are legături cu mortalitatea prin cancer. Raportul, realizat de o echipă de la Colegiul Medical din Georgia din SUA, a luat în considerare asocierea dintre încărcarea alostatică și riscul de deces prin cancer.

Sarcina alostatică este un termen care se referă la „uzura corpului”, care se acumulează în timp ce o persoană este expusă la stres repetat sau cronic.

Ține grijile deoparte! Stresul cronic crește riscul de a muri din cauza cancerului

Cercetătorii au analizat retrospectiv datele a 41.000 de persoane din Sondajul național de examinare a sănătății și nutriției (NHANES) între 1988 și 2010 și le-au corelat cu Indexul național al morții.

„În modelele complet ajustate, sarcina alostatică mare a fost asociată cu un risc crescut de deces prin cancer cu 14% în rândul tuturor participanților și cu un risc crescut de deces prin cancer cu 18% în rândul adulților albi non-hispanici.

Când a fost stratificată în continuare în funcție de vârstă, sarcina alostatică mare a fost asociată cu un risc crescut cu 80% în rândul tuturor participanților; un risc crescut cu 95 la sută în rândul adulților albi non-hispanici; un risc de două ori crescut în rândul adulților negri non-hispanici; și un risc crescut cu 36% în rândul adulților hispanici”, se arată în studiu.

Studiul, care a fost publicat în revista SSM – Population Health, concluzionează: „Încărcarea alostatică, un indicator al stresului cumulativ ca urmare a stimulilor persistenti din mediu, este asociată cu riscuri crescute de mortalitate prin cancer”.

„Ca răspuns la factorii de stres externi, corpul tău eliberează un hormon de stres numit cortizol, iar apoi, odată ce stresul trece, aceste niveluri ar trebui să scadă înapoi.

Cu toate acestea, dacă aveți factori de stres psihosocial cronici, în curs de desfășurare, care nu vă permit niciodată să „coborâți”, atunci acest lucru vă poate cauza uzura corpului la nivel biologic”, a explicat unul dintre autorii studiului, dr. Justin Xavier Moore, epidemiolog la Colegiul Medical din Georgia și Centrul pentru Cancer din Georgia.

Cum afectează vârsta, sănătatea și rasa această legătură

Cercetătorii au descoperit că, chiar și fără a se ajusta pentru factori precum vârsta, demografia socială, cum ar fi rasa și sexul, raportul sărăcie-venit și nivelul de educație, cei cu o sarcină alostatică mare aveau șanse de 2,4 ori mai mari de a muri din cauza cancerului decât cei cu încărcături alostatice scăzute. 

Cu toate acestea, dr. Moore a subliniat importanța defalcării rezultatelor în funcție de mediul individual. „Dacă te-ai născut într-un mediu în care oportunitățile tale sunt mult diferite față de omologii tăi albi de sex masculin, de exemplu fiind o femeie de culoare, traiectoria cursului tău de viață implică să faci față mai multor adversități”, a spus el.

Ajustarea pentru factorii socio-demografici, cum ar fi sexul, rasa și nivelul educațional, sarcina alostatică ridicată a condus la o creștere cu 21% a deceselor cauzate de cancer.

Când a controlat vârsta, echipa a descoperit că persoanele cu sarcină alostatică mare au încă un risc cu 28% mai mare de a muri din cauza cancerului.

„Asta înseamnă că, dacă ar fi să ai doi oameni de aceeași vârstă, dacă unul dintre aceștia avea încărcătură alostatică mare, au 28% mai multe șanse să moară de cancer”, a subliniat dr. Moore.

Și ajustarea suplimentară a modelului pentru alți factori de risc, cum ar fi dacă participanții au fumat, au avut anterior un atac de cord sau au fost diagnosticați anterior cu cancer sau insuficiență cardiacă congestivă, a condus la o creștere de 14%.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel