vineri, martie 24, 2023

Contact intim. Bărbații care au întreținut relații intime orale cu mai mult de cinci partenere, au cel mai mare risc să dezvolte cancer oral, din cauza infecției cu HPV. Chiar dacă incidența acestui tip de cancer este scăzută, doar o,7%, în rândul bărbaților, medicii avertizează că riscul e și mai mare pentru fumători.

Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai întâlnite infecții cu transmitere sexuală, la nivel mondial și este principala cauză a cancerului de col uterin, în cazul femeilor. Pe lângă cancerul de col uterin, infecția cu virusul HPV cauzează și alte tipuri de cancere, peste 500 de cazuri noi pe an fiind înregistrate în țara noastră: 53 de cazuri de cancer vulvar, 55 de cazuri de cancer vaginal, 133 de cazuri de cancer anal atât la femei cât și la bărbați, 38 de cazuri de cancer penian și 256 de cazuri de cancer orofaringian atât la femei, cât și la bărbați.

Te-ar mai interesa: Atenție! Riști închisoare dacă mai rupi aceste PLA...

Într-un raport al Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului, virusul HPV a fost clasificat drept al doilea agent patogen responsabil pentru cancer în lume, având în vedere că 12 tulpini HPV cu risc oncogen provoacă o treime din totalul cancerelor cauzate de infecții în întreaga lume. Dintre genotipurile cu risc oncogen crescut, tulpinile 16 și 18 sunt responsabile pentru provocarea a peste 70% dintre cancerele de col uterin, iar aproximativ 90% dintre cazurile înregistrate cu această boală sunt cauzate de tulpinile 16, 18, 31, 33, 45, 52 sau 58.

Contact intim oral, risc de cancer la bărbați

Conform medicilor specialiști, cea mai eficientă și sigură metodă de prevenție împotriva infecției cu virusul HPV este vaccinarea anti-HPV. Vaccinul se face atât fetelor, cât și băieților, înainte de începerea vieții intimr.

Te-ar mai interesa: Medic: Cele mai bune și „cele mai proaste...

”Majoritatea oamenilor întrețin relații intime orale şi am descoperit că infecţia orală cu HPV ce produce cancer este destul de rară în cazul femeilor,  indiferent de câţi parteneri intimi au”, a explicat dr. Amber D’Souza, profesor la Universitatea de Medicină John Hopkins Bloomberg. Cercetătorii au observat 13.089 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 69 de ani. Aceştia au investigat câte persoane erau purtătoare ale virusului HPV şi l-au comparat cu numărul de persoane care se aşteptau să dezvolte cancer la nivelul capului sau gâtului.

Te-ar mai interesa: Fostul rector al UMF Cluj şi mai multe cadre didac...

În cazul bărbaţilor care fumau, dar au avut şi relaţii intime cu mai mult de cinci partenere și au actul intime oral, riscul apariţiei  cancerului creştea la 15%.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private