Sari la conținut

Tiroida este dirijorul stării noastre de bine. Cum o poți proteja?

tiroida
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Legătura dintre kilogramele în plus și glanda tiroidă

Ce ar trebui să mănânc pentru a-ți proteja tiroida? Producția de hormoni tiroidieni depinde în mod direct de aportul nutrițional. Un echilibru corect îl ajută să funcționeze corect, însă anumite deficiențe pot duce la disfuncții. Potrivit medicilor, există alimente care protejează tiroida. Uite care sunt acelea.

Tiroida este dirijorul stării noastre de bine. Cum o poți proteja?

Trebuie să știți că tiroida este dirijorul stării noastre de bine, controlându-ne, printre altele, greutatea, starea de spirit, tranzitul și vitalitatea. Activitatea glandei tiroide depinde în parte de anumiți nutrienți, așa că iată ce trebuie să îi oferiți pentru a o menține în bună stare de funcționare.

Ce nutrienți sunt esențiali pentru reglarea tiroidei?
Iodul
Acest oligoelement este un substrat esențial pentru secreția de hormoni tiroidieni. Cu toate acestea, deficiențele sunt foarte frecvente (aproape 8,5% dintre bărbați și 20% dintre femei) și sunt adesea localizate acolo unde solul este sărac în acest element.

Atunci când există o lipsă de iod, tiroida se mărește pentru a funcționa mai mult”, spune Boris Hansel, endocrinolog.

Ce ar trebui să mâncați pentru a vă regla nivelul de iod? Trebuie să vă variați alimentația, cu 2 sau 3 ori pe săptămână pește și fructe de mare”, recomandă Isabelle Gambier.

Se recomandă consumul de ouă și 2 sau 3 produse lactate pe zi. Sarea iodată este interesantă, dar ar trebui să fie limitată la mai puțin de 5 g (recomandarea OMS) pe zi.

„Cel mai bun lucru este să adăugați alge marine (kombu, bladderwrack, agar, etc.) sub formă de fulgi sau pulbere în sosuri, omlete, etc.

Ce ar trebui să mâncați pentru a vă regla nivelul de tirozină? Vă puteți acoperi cu ușurință nevoile cu o porție (130 g) de carne sau pește și 2-3 porții de produse lactate pe zi, precum și cu legume uscate de 2-3 ori pe săptămână.

Zinc
Acest oligoelement este implicat în sinteza hormonilor tiroidieni și stimulează activitatea T3.

10 mg pe zi pentru o femeie adultă, 12 mg pentru un bărbat.

Unde îl găsiți? În cantități mai mari în: pește și fructe de mare (22,5 mg/100 g de stridii, 11,9 mg/100 g de crab, etc.), carne (8 mg/100 g de friptură de flanc) și organe comestibile, ouă, leguminoase (4 mg/100 g de linte, etc.), semințe oleaginoase (5,6 mg/100 g de nuci de pin, etc.).

Ce ar trebui să mănânc pentru a-mi regla nivelul de zinc?

Cu o dietă variată, nu există un deficit de zinc. Atenție la carențele unei diete vegane”, avertizează dieteticianul. Sursele de alimente vegetale, cum ar fi cerealele integrale, pot fi, de asemenea, bogate în acizi fitici care pot reduce absorbția acestuia!

Seleniu
Tiroida este organul din organism care conține cel mai mult seleniu. Astfel, acest oligoelement este esențial pentru transformarea hormonului T4 în T3.

Seleniu se găsește în pește și fructe de mare, apoi în carne, organe și ouă și, în cele din urmă, în cereale și semințe, în special în nuci de Brazilia (103 μg/100 g).

Ce ar trebui să mănânc pentru a-mi regla nivelul de seleniu? O dietă variată și echilibrată va acoperi, în principiu, cerințele.

Fier
O deficiență de fier poate reduce eficiența enzimelor implicate în producerea și conversia hormonilor tiroidieni.

Unde îl găsiți? În produsele de origine animală (carne, măruntaie, pește etc.) și în anumite plante (leguminoase). Cu toate acestea, fierul provenit din surse animale este mai ușor de asimilat decât cel provenit din surse vegetale (20-25% față de 1-8%), potrivit santemagazine.fr.

Ce ar trebui să mâncăm pentru a ne regla nivelul de fier?

Glanda tiroida

Puteți crește asimilarea acesteia consumând la aceeași masă un aliment bogat în vitamina C”, recomandă Isabelle Gambier. Și evitați ceaiul, care îi împiedică absorbția.

Cum să vă întăriți și să vă protejați tiroida în funcție de persoană?

Pentru a proteja tiroida, se recomandă o alimentație variată și echilibrată, cu mese compuse din fructe și legume, carne și pește sau fructe de mare (de 2-3 ori pe săptămână), 2-3 produse lactate pe zi și leguminoase de câteva ori pe săptămână. Sarea este adăugată moderat cu sare iodată, iar algele marine sunt adăugate ocazional.

Femeile însărcinate: nevoia de iod și fier este crescută. Este important să se acorde un loc de cinste fructelor de mare (cu excepția peștilor mari, potențial poluanți) pentru a consolida nevoile tiroidei. „Este destul de obișnuit să se sugereze un supliment de iod”, spune Dr. Hansel.

Vegetarienii și veganii: „O dietă fără carne poate duce la deficiență de fier și, fără pește, la deficiență de iod”, avertizează Isabelle Gambier. O dietă vegană crește riscul de carențe care sunt dăunătoare tiroidei, cum ar fi fierul, tirozina, iodul și zincul.

Femeile aflate la menopauză: „Deoarece menopauza crește riscurile cardiovasculare și osoase, este cu atât mai important să se asigure o dietă adecvată, deoarece un dezechilibru tiroidian poate crește aceste riscuri”, spune Isabelle Gambier.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel