joi, iunie 30, 2022

Țiuitul în urechi pare să fie legat de o funcție corporală crucială. Aproximativ 15% din populația lumii suferă de tinitus, o afecțiune care face ca o persoană să audă un sunet (cum ar fi un țiuit sau un zumzet) fără nicio sursă externă. Este adesea asociată cu pierderea auzului.

Țiuitul în urechi pare să fie legat de o funcție crucială

Această afecțiune nu numai că poate fi enervantă pentru cei care suferă, dar poate avea și un efect grav asupra sănătății mentale, provocând adesea stres sau depresie. Acesta este în special cazul pacienților care suferă de tinitus timp de luni sau ani de zile.

Te-ar mai interesa: Hidratarea pe caniculă! „Iaurtul, aceeaşi hidratar...

mâncărime

În prezent, nu există un tratament pentru această afecțiune. Prin urmare, găsirea unei modalități de a gestiona sau trata mai bine acest lucru ar putea ajuta multe milioane de oameni din întreaga lume.

Tinitus este o percepție fantomă

În primul rând, tinitus este o percepție fantomă. Aceasta este atunci când activitatea creierului nostru ne face să vedem, să auzim sau să mirosim lucruri care nu sunt acolo.

Majoritatea oamenilor experimentează percepții fantomă doar atunci când dorm. Dar în cazul persoanelor cu tinitus, acestea aud sunete fantomă în timp ce sunt treze.

Tinitus modifică activitatea cerebrală

Al doilea motiv este că tinitus modifică activitatea cerebrală, anumite zone ale creierului (cum ar fi cele implicate în auz) fiind potențial mai active decât ar trebui.

Te-ar mai interesa: Consumă acest sirop pe stomacul gol. Lidia Fecioru...

Acest lucru poate explica, de asemenea, cum apar percepțiile fantomă. Atunci când dormim, activitatea din aceleași zone ale creierului se modifică și ea.

Oamenii de știință au identificat câteva mecanisme cerebrale care stau la baza atât a tinitusului, cât și a somnului.


Somnul și tinitus

Atunci când adormim, corpul nostru experimentează mai multe stadii de somn. Unul dintre cele mai importante  este somnul profund, care este considerat a fi cel mai odihnitor stadiu al somnului.

Te-ar mai interesa: Oana Zăvoranu, scandal cu managerul Spitalului Col...

În timpul somnului, activitatea cerebrală se deplasează în „valuri” distincte prin diferite zone ale creierului. Activând împreună zone mari (cum ar fi cele implicate în memorie și în procesarea sunetelor) înainte de a trece la altele.

Se crede că somnul permite neuronilor creierului să se refacă după uzura zilnică. Ajutând în același timp somnul să ne facă să ne simțim odihniți. De asemenea, se crede că este important pentru memoria noastră.

Te-ar mai interesa: Monica Pop, avertisment crunt: ”Aproape toată lume...

Nu fiecare zonă a creierului experimentează aceeași cantitate de activitate cu unde lente. Aceasta este mai pronunțată în zonele pe care le folosim cel mai mult când suntem treji, cum ar fi cele importante pentru funcția motorie și vedere.

Dar, uneori, anumite zone ale creierului pot fi hiperactive în timpul somnului cu unde lente. Aceasta este ceea ce se întâmplă în tulburările de somn, cum ar fi mersul în somn.

Te-ar mai interesa: Horoscop 30 iunie. Previziuni astrale: Zodii care ...

Un lucru similar se poate întâmpla la persoanele cu tinitus. Regiunile hiperactive ale creierului ar putea rămâne treze în creierul care doarme.

Pacienții cu tinitus petrec, de asemenea, mai mult timp în somn ușor. Pe scurt, credem că tinitus împiedică creierul să producă activitatea cu unde lente necesară pentru a avea un somn profund, ceea ce duce la un somn ușor și întrerupt.

Dar, chiar dacă pacienții cu tinitus au în medie mai puțin somn profund decât persoanele fără tinitus, cercetările pe care le-am analizat în analiza noastră sugerează că o parte din somnul profund este cu greu afectată de tinitus.

Țiuitul în urechi pare să fie legat de o funcție corporală crucială

Acest lucru se poate datora faptului că activitatea cerebrală care are loc în timpul celui mai profund somn suprimă de fapt tinitus.

Există câteva moduri în care creierul poate fi capabil să suprime tinitus în timpul somnului profund. Primul are de-a face cu neuronii creierului. După o perioadă lungă de veghe, se crede că neuronii din creier trec în modul de activitate cu unde lente pentru a se recupera.

Cu cât mai mulți neuroni se află împreună în acest mod, cu atât mai puternic este impulsul pentru ca restul creierului să se alăture.

Dorința de a dormi poate deveni suficient de puternică pentru ca neuronii din creier să treacă în cele din urmă în modul de activitate cu unde lente. Pentru că acest lucru se aplică în special regiunilor cerebrale hiperactive în timpul stomnului, zumzetul ar putea fi suprimat ca urmare a acestui lucru, potrivit sciencealert.com.

În timpul somnului cel mai profund, când activitatea cu unde lente este cea mai puternică, acest lucru poate împiedica regiunile hiperactive să deranjeze alte zone ale creierului și să întrerupă somnul.

Somnul este, de asemenea, important pentru întărirea memoriei noastre. Ajutând la producerea de schimbări în conexiunile dintre neuronii din creier.

Credem că schimbările în conectivitatea creierului în timpul somnului contribuie la ceea ce face ca tinitus să dureze mult timp după un declanșator inițial (cum ar fi pierderea auzului).

Tratarea tinitusului
Știm deja că intensitatea tinitusului se poate schimba pe parcursul unei anumite zile. Investigarea modului în care tinitus se modifică în timpul somnului ne-ar putea oferi un control direct asupra a ceea ce face creierul pentru a provoca fluctuații în intensitatea tinitusului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private