marți, august 9, 2022

Toate amenzile date în pandemie au fost ilegale, potrivit Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), care dă exemplul unei polițiste obligate să plătească cheltuielile de judecată la un proces pentru anularea unei sancțiuni.

Polițiștii au ajuns la concluzia că toate amenzile pe care le-au dat în pandemie pentru încălcarea restricțiilor au fost, de fapt, ilegale, iar acum au ajuns să fie obligați de superiorii direcți să plătească din banii lor cheltuielile de judecată în procesele prin care li se anulează sancțiunile date, scrie Vremea Nouă.

Te-ar mai interesa: Anunțul autorităților despre nivelul de radiații d...

Sindicatul susține că cei care i-au obligat pe polițiști să acționeze haotic, să alunge lumea de pe străzi, să închidă terase, să interzică nunți, botezuri și înmormântări, să verifice conformitatea măștilor de protectie, să aplice amenzi usturătoare și să întocmească dosare penale, nu au suportat niciun fel de consecință.

SNPPC semnalează cazul unei polițiste din Bistrița-Năsăud, obligată de conducerea inspectoratului județean să plătească din proprii bani cheltuielile de judecată, care reprezentau mai mult de jumătate din salariul acesteia.

”Totul a fost o prostie crasă”

”Pe fondul măsurilor legislative luate atunci în viteză, al campaniilor de presă agresive, al dispozițiilor prezidentiale televizate, repetate la 2-3 zile, al indicațiilor prețioase primite, vreme îndelungată, seară de seară, prin mass-media, de la mai-marii MAI, precum și al presiunii psihologice instituite de către șefii ierarhici asupra polițiștilor, o colegă mai puțin experimentată a aplicat o sancțiune contravențională administratorului unei terase care functiona după ora 22.00. Instanța de judecată a anulat procesul-verbal și a obligat IPJ la plata a peste 1.000 lei cheltuieli de judecată.

Te-ar mai interesa: Fructe și legume cu pesticide: Lista celor mai per...

Comisia de cercetare administrativă a IPJ i-a imputat agentei de poliție suma respectivă, care reprezintă mai mult de jumătate din salariul ei de funcție pe o lună, fapt pentru care colega noastră s-a adresat sindicatului pentru asistență juridică (apărare)”, se arată într-un comunicat al SNPPC.

”Așa se întâmplă când ai niște șefi obedienți, politruci de doi lei, care cer tot timpul să dai amenzi, ca să vadă lumea ce mare scofală a făcut Guvernul cu interdicțiile pe care le-a dat. Instituția nu trebuie să se mai grăbească să se ploconească în fața politicului. Aproape toate ordonanțele pe care le-a dat Guvernul pe Legea 55/2020 au fost declarate neconstituționale.

Te-ar mai interesa: Previziunea care îngheață România: „Vom avem...

În urmă cu vreo trei săptămâni, Camera Deputaților a legiferat anularea tuturor sancțiunilor date la frontieră celor care nu și-au declarat domiciliile unde își vor petrece izolarea sau carantinarea.

Deci totul a fost o prostie crasă. Iar acum vedem că instituțiile MAI nu-și asumă niște responsabilități. Șefii de la IPJ Bistrița-Năsăud spun că polițista nu trebuia să aplice sancțiunea, dar, când a aplicat-o, s-au lăudat cu ea la București. Obligația șefilor este să facă instructajul polițiștilor, să-i îndrume, să-i coordoneze și să-i controleze”, a declarat președintele SNPPC, Vasile Zelca, potrivit sursei citate.

Te-ar mai interesa: Cum scapi definitiv de ciuperca unghiei. Cele mai ...

”Nu poți să dai la 10 o lege și la 12 să-l omori pe om că nu are nu știu ce”

Sindicaliștii din MAI susțin că politicul trebuie să-și asume și să anuleze toate amenzile date în pandemie. Aceștia arată că toată legislația pe Covid este neconstituțională.

„În primul rând, nu s-a respectat nimic din OG 2/2002 privind aplicarea sancțiunilor contravenționale, care spune că orice act normativ sancționatoriu devine aplicabil după cel puțin 15 zile de la emiterea lui, tocmai ca să existe o perioadă de conformare.

Te-ar mai interesa: Senzația de greață și durerea în partea superioară...

Nu poți să dai azi o ordonanță că de mâine o societate comercială trebuie să aibă paravan de plexiglas, de exemplu. Nu poți să dai la 10 noaptea o lege ca, de la 12 noaptea, să-l omori pe om că nu are nu știu ce”, a mai spus Vasile Zelca, președintele SNPPC.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private