Din cuprinsul articolului
O alimentaţie echilibrată nu doar hrăneşte corpul, ci ar putea susţine şi funcţiile creierului. Nutriţioniştii spun că anumite alimente – de exemplu fructe de pădure, nuci, legume sau peşte – adaugă un plus de nutrienţi pentru celulele nervoase şi previn declinul cognitiv.
Dar ce se întâmplă cu alimentele care ar putea crește riscul de tulburări de memorie, mai ales pe măsură ce îmbătrânești? Află ce alimente potențial nocive ar trebui să apară cât mai rar spre deloc în farfuria ta.
1. Margarină
Acest tip de aliment folosit mai ales la micul dejun, împreună cu alte gustări semipreprate, sunt bogate în grăsimi trans. Probabil știți că grăsimile trans nu sunt bune pentru inimă și vasele de sânge. Cercetările au descoperit că acestea pot afecta și funcția creierului. Un studiu publicat în revista Neurology a constatat că adulții în vârstă care aveau cele mai ridicate niveluri de acid elaidic (un tip comun de grăsime trans) în sânge erau cei mai predispuși să dezvolte demență.
2. Alcool
Deși este puțin probabil ca un singur pahar de vin sau bere „să-ți tulbure mintea”, totuşi medicii avertizează că acoolul afectează direct căile de comunicare ale creierului. Cu cât bei mai mult, cu atât poate fi mai dificil să procesezi informații noi sau să-ți amintești diverse lucruri. Alcoolul te poate face, de asemenea, să te simți confuz sau deprimat.

3. Sucuri și alte băuturi zaharoase
Dacă vrei să-ți menții creierul ager pe măsură ce îmbătrânești, evită băuturile extrem de dulci. Studiile au arătat că persoanele care consumă des băuturi carbogazoase, ceai îndulcit și alte băuturi zaharoase sunt mult mai predispuse la probleme de memorie. Aceste băuturi, care conțin fructoză, ar putea chiar determina micșorarea anumitor părți ale creierului.
4. Sucuri dietetice și băuturi cu îndulcitori artificiali
Dacă băuturile răcoritoare obișnuite sunt dăunătoare pentru tine, atunci cele fără zahăr sunt bune, nu-i așa? Nici pe departe! Cercetările arată că persoanele care beau cel puțin o băutură carbogazoasă dietetică pe zi au un risc aproape de trei ori mai mare de a suferi un accident vascular cerebral sau de a dezvolta demență. Oamenii de știință cred că îndulcitorii artificiali ar putea fi ingredientul care cauzează problema.
5. Cartofi prăjiți și alte alimente prăjite
Persoanele care consumă multe alimente prăjite și procesate tind să aibă rezultate mai slabe la testele care le măsoară abilitățile de gândire. Motivul probabil: alimentele prăjite și grase. Aceste plăceri vinovate provoacă inflamații, care pot deteriora vasele de sânge ce alimentează creierul cu sânge și pot afecta creierul în sine.

6. Gogoși
Aceste delicii gustoase sunt atât prăjite, cât și pline de zahăr, o combinație proastă când vine vorba de sănătatea creierului. Procesul de prăjire în baie de ulei și excesul de zahăr provoacă o inflamație dublă. Studiile au asociat nivelurile ridicate de zahăr din sânge cu demența. Și asta nu este tot: majoritatea gogoșilor conțin grăsimi trans, un alt ingredient de care creierul tău nu are nevoie.
7. Pâine albă și orez alb
Carbohidrații rafinați, chiar și cei care nu au un gust foarte dulce, pot crește glicemia. Aceasta este adesea urmată de o cădere bruscă, care te poate face să te simți încețoșat mental. Cercetările arată că prea mulți carbohidrați rafinați pot crește riscul de boală Alzheimer, în special la anumite persoane predispuse genetic la aceasta. Optează pentru pâine integrală, orez brun și paste făinoase din grâu integral atunci când consumi carbohidrați.
8. Carne roșie
Acest tip de carne are un conținut ridicat de grăsimi saturate, care sunt dăunătoare atât pentru inimă, cât și pentru creier. De fapt, limitarea consumului de carne roșie este un principiu cheie al dietei MIND, un program alimentar bazat pe cercetări, care vizează menținerea memoriei și a gândirii ascuțite. Vrei o sursă de proteine mai bună pentru creier? Peștele, carnea de pasăre slabă și fasolea sunt opțiuni mai sănătoase, recomandă specialiştii citaţi de medicinenet.com.
9. Unt și brânză integrală
Acest gust cremos are un cost – sunt pline de grăsimi saturate. Adepții dietei MIND evită untul, brânza și alte lactate cu conținut integral de grăsimi. Când vine vorba de sănătatea creierului, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi sunt, în general, alegerea mai sănătoasă. Puteți obține lapte, iaurt, brânză de vaci și alte produse lactate în forme cu conținut scăzut de grăsimi.
10. Dressinguri, marinade și siropuri îmbuteliate
Citiți cu atenție ingredientele de pe etichetă. Multe dintre aceste produse conțin cantități surprinzător de mari de sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză. Este aceeași substanță care se găsește și în băuturile carbogazoase. Este legată de o varietate de probleme de sănătate, inclusiv pierderea memoriei și scăderea performanței creierului. Încercați în schimb să vă preparați propriile dressinguri pentru salată.

