Sari la conținut

TOP 10 cele mai hrănitoare alimente din lume. Ce legume şi fructe în stare crudă sunt recomandate pentru o dietă sănătoasă

fructe și legume
Sursa foto: arhiva doctorulzilei
Legume și fructe

Nutriţioniştii din întreaga lume au realizat un top cu cele mai bune alimente după analizarea a peste 1.000 de legume şi fructe în stare crudă. Unul dintre cele mai importante criterii de selecţie a fost tipul de ingrediente care asigură cea mai bogată sursă de hrană pentru o balanţă nutriţională corectă şi sănătoasă.

1. Cartof dulce

(86 calorii/100 g. Această legumă conţine din belşug betacaroten, un antioxidant redutabil, care scade incidenţa cancerului).

2. Smochine

(259 de calorii/100 g.Consumate proaspete sau uscate, asigură un aport optim de mangan, un mineral esenţial pentru sănătatea organismului).

3. Ghimbir

(80 de calorii/100 g. Are un conţinut bogat de antioxidanţi, dar şi proprietăţi terapeutice remarcabile, stimulând digestia şi fiind de ajutor în tratarea răcelilor).

 4. Dovleac

(26 de calorii/100 g. Este bogat în betacaroten şi normalizează glicemia).

 5. Rădăcină de brusture

(72 de calorii/100 g. Folosită în special în medicina populară, această legumă este un aliat de nădejde în lupta cu kilogramele în plus, arzând grăsimile din ţesutul adipos, dar are şi proprietăţii antiinflamatorii).

 6. Germeni de varză de Bruxelles

(43 de calorii/100 g. Este un tip de varză care se cultivă în capitala belgiană încă din anii 1500. Abundă în calciu şi vitamina C).

 7. Broccoli

(34 de calorii/100 g. Consumul de broccolii a explodat în ultimii 50 de ani în special în Statele Unite, în condiţiile în care această legumă este considerată un aliment-minune, având în compoziţie antioxidanti puternici, acid folic, calciu, potasiu, zinc, fier şi vitaminele C, B1, B2, B3, B6). 

 8. Conopidă

(31 de calorii/100 g. Crudă sau gătită la aburi, conopida previne apariţia cancerului şi luptă împotriva infecţiilor prin întărirea sistemului imunitar).

 9. Castane de apă

(97 de calorii/100 g. Originar din China sub numele de „mah tai”, castanul de apă este un arbore ce creşte în lacuri şi mlaştini, fiind renumit pentru proprietăţile sale terapeutice, cum ar fi vindecarea icterului, detoxifierea organismului sau tratarea pojarului).

 10. Pepene galben

(34 de calorii/100 g. Este un fruct savuros şi săţios, cu o concentraţie mare de o concentratie generoasa de vitamine, fibre şi minerale, menţinând, între altele, sănătatea cardiovasculară).

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel