Sari la conținut

TOP 5 alimente cu un conţinut mare de calciu, în afară de lapte

Sursă foto: Shutterstock
Alimente bogate în calciu

Din cuprinsul articolului

Aceste alternative sănătoase la produsele lacate, renumite pentru conţinutul mare de calciu, sunt alegeri excelente pentru persoanele care au intoleranţă la lactoză sau care doresc doar să-și diversifice sursele de calciu.

Includerea unei varietăți de alimente bogate în calciu în dieta dumneavoastră vă va ajuta să stimulaţi imunitatea şi să aveţi oase puternice.

1. Sardine

Acești pești mici nu numai că sunt plini de acizi grași omega-3, dar sunt și o sursă excelentă de calciu. Potrivit nutriţioniştilor, acestea asigură 30% din aportul zilnic recomandat de calciu într-o singură porție de aproximativ 100 de grame.

Sardinele sunt, de asemenea, bogate în vitamina D, care este esențială pentru absorbția calciului, făcându-le o alegere excelentă pentru sănătatea oaselor.

2. Tofu

Acest tip de brânză este făcut din boabe de soia și este un aliment versatil și bogat în nutrienți. Este o sursă excelentă de calciu pe bază de plante, mai ales dacă este preparat folosind sulfat de calciu ca stabilizator şi agent de îngroşare.

În funcție de marca și metoda de preparare, tofu poate furniza până la 20% din aportul zilnic recomandat de calciu per porție (100 de grame). Tofu este, de asemenea, o sursă bună de proteine, ceea ce îl face un plus valoros pentru dietele vegetariene și vegane, potrivit specialiştilor.

3. Migdale

Migdalele sunt o gustare delicioasă şi săţioasă, bogată în calciu. Un sfert de cană (aproximativ 35 de grame) de migdale asigură aproximativ 10% din aportul zilnic recomandat de calciu.

Totodată, sunt bogate în grăsimi sănătoase, fibre și alți nutrienți importanți, cum ar fi vitamina E și magneziu. Migdalele pot fi consumate singure în stare crudă, adăugate în salate sau folosite ca adaos la iaurt sau fulgi de ovăz.

Beneficiile migdalelor
Sursa foto: arhiva Docotrul Zilei

Varză

Legumele cu frunze verzi sunt de nelipsit din dietă când vine vorba de valorile nutritive, inclusiv de conținutul de calciu. O porție de o cană (în jur de 21 de grame) oferă aproximativ 9% din aportul zilnic recomandat de calciu.

Varza este, de asemenea, bogată în vitaminele A, C și K, precum și în antioxidanți și fibre. Se recomandă consumul acesteia în stre crudă sub formă de salată, smoothie-uri sau mâncăruri sote.

Broccoli

Este o altă legumă cruciferă cu un conţinut surprinzător de mare de calciu. O porție de aproximativ 100 de grame de broccoli gătit asigură circa 6% din aportul zilnic recomandat de calciu.

În plus, broccoli este o sursă bună de vitamina C, vitamina K, fibre și diverși antioxidanți. Fie că este fiert la abur sau inclus în mâncăruri, poate contribui semnificativ la aportul general de calciu și la susţinerea sănătăţii oaselor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel