Sari la conținut

Top 5 cele mai bune vitamine și suplimente alimentare pentru întărirea sistemului imunitar

Sistemul imunitar este format dintr-un ansamblu complex de celule și substanțe care protejează organismul, acționând împotriva agenților patogeni dăunători, precum virusurile, toxinele și bacteriile. De cele mai multe ori, specialiștii recomandă diferite suplimente pentru întărirea sistemului imunitar, însă care sunt cele mai bune vitamine, de fapt?

Eficacitatea sistemului imunitar depinde nu numai de alimentație, ci și de un stil de viață sănătos și activ, de odihnă suficientă și de un somn liniștitor, potrivit Healthline. Cu toate acestea, specialiștii susțin că, prin alimentație, funcțiile sistemului imunitar pot fi într-adevăr stimulate. Care sunt cele mai bune vitamine și suplimente alimentare pentru o imunitate puternică, esențiale mai ales în sezonul rece, când organismul este mult mai predispus infecțiilor și virusurilor?

Vitamina D

Vitamina D este un nutrient esențial pentru sănătatea generală și funcționarea corespunzătoare a sistemului imunitar. Aceasta susține celulele albe să lupte împotriva infecțiilor și este eficientă în diminuarea inflamațiilor, ajutând sistemul imunitar să elimine agenții patogeni mult mai repede. De asemenea, un nivel optim al acestei vitamine reduce riscul de a dezvolta infecții respiratorii.

Zinc

Zincul este esențial pentru sistemul imunitar, întrucât ajută la dezvoltarea celulelor și facilitează legăturile dintre ele, ceea ce reprezintă un factor cheie în producerea unui răspuns inflamator. Deficiența acestui nutrient afectează în mod substanțial funcționarea sistemului imunitar, iar organismul devine vulnerabil în fața infecțiilor și bolilor, inclusiv pneumonie. Zincul poate reduce perioada de manifestare a infecțiilor.

Vitamina C

Vitamina C ajută sistemul imunitar prin eliminarea celulelor moarte și înlocuirea lor cu celule sănătoase. Acest proces este vital pentru sistemul imunitar și menținerea funcțiilor sale la capacitate maximă. De asemenea, vitamina C este un antioxidant puternic care reacționează la stresul oxidativ și luptă împotriva radicalilor liberi. Această vitamină reduce severitatea și perioada infecțiilor respiratorii, inclusiv a răcelii comune.

Seleniu

Seleniul este un mineral benefic pentru sistemul imunitar și sănătatea generală. Acesta poate acționa precum un antiviral natural, fiind eficient pentru diferite tulpini ale virusului gripal, inclusiv H1N1.

Complex de vitamine B

Vitaminele B, inclusiv B12 și B6, sunt importante pentru funcțiile de apărare ale organismului, susținând un răspuns imun eficient. Totuși, majoritatea persoanelor au o deficiență de vitamina B12 și B6, motiv pentru care specialiștii recomandă de cele mai multe ori administrarea de suplimente alimentare.

Este imporant ca fiecare persoană șă își consulte medicul înainte de a începe administrarea oricărui supliment alimentar. Unele substanțe pot reacționa cu alte tratamente sau afecțiuni existente, fiind nepotrivite pentru anumiți consumatori. 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel