miercuri, martie 29, 2023

Tusea este unul dintre cele mai des întâlnite simptome în special în cazul infecţiilor respiratorii, cum sunt faringitele, amigdalitele, traheo-bronșitele sau pneumoniile. De asemenea, tusea apare şi în afecțiunile cronice cum sunt astmul bronșic, bronhopneumopatiile cronice, emfizemul pulmonar.

Tusea poate apărea şi în boli infecto-contagioase (tusea convulsivă), în candidoza faringiană, sau în afecțiuni cardiovasculare cum sunt cordul pulmonar cronic sau insuficiența cardiacă. În toate aceste situații, pe lângă medicația recomandată de medic, se poate apela la remedii simple, aflate la îndemâna oricui.

Te-ar mai interesa: Se dă startul înscrierilor la examenul de Rezidenţ...

Ceaiul de ceapă cu nuci: Se prepară un decoct dintr-o ceapă și 2-3 nuci, fierte în 300 mililitri de apă timp de 10 minute. Se beau 2-3 căni pe zi. Altă variantă este decoctul preparat din foile uscate de la 3-4 cepe și septurile care separă miezul, de la 5-6 nuci.

În ambele forme, ceaiul se lasă la răcit și de consumă călduț, îndulcit cu miere. Aceasta se va pune în ceai numai după ce s-a răcit, pentru a evita degradarea unor vitamine și enzime pe care le conține, de exemplu vitamina C.
Pentru tusea seacă se recomandă aportul de lichide în cantități mai mari decât de obicei.

Te-ar mai interesa: Tehnică revoluţionară în România în implantul de p...

Un remediu foarte eficient, dar și foarte plăcut la gust, este supa de pui. Pentru un efect optim trebuie preparată cu morcov, ceapă, cartof dulce, pătrunjel și țelină. Atât ceapa, cât și cartoful dulce sunt cunoscute drept leacuri gastronomice împotriva tusei, iar carnea de pui conține un aminoacid esențial numit cisteină, care are efect antiinflamator și calmează tusea. Supa va fi fiartă cel puțin 2 ore la foc mic.

Te-ar mai interesa: Femeile tinere au risc crescut de Parkinson, dacă ...


Cele mai eficiente plante

Tot pentru combaterea tusei, în special seacă, se pot administra: infuzia de pătlagină, decoctul de scai vânăt, infuzia de muguri de pin, flori de tei, cimbrișor sălbatic sau cimbru de cultură. Salvia și nalba au efect emolient, la fel și rădăcina de lemn dulce. Se poate prepara un decoct din amestec.

Alt remediu bun pentru combaterea tusei este sucul de ridiche neagră. Se scobește o ridiche neagră și se pune în ea o lingură de miere, pentru 3-4 ore. Sucul format se consumă ca atare sau diluat în ceai. Trebuie folosit cu prudență de către persoanele cu hiperaciditate gastrică.

Te-ar mai interesa: TOP 5 emoţii care ne îmbolnăvesc. Strategii simple...

Ciocolata amăruie, cacaua fierbinte și ceaiul verde pot calma tusea, datorită unei substanțe bronhodilatatoare pe care o conțin, informează medicalnewstoday.com. Aceasta este teobromina, care inhibă reflexele vagale responsabile pentru declanșarea tusei.

Cataplasmele aplicate la nivelul gâtului și pieptului pot reduce intensitatea și frecvența acceselor de tuse. Se pot folosi felii de cartof, frunze de varză dulce, hrean ras diluat într-o soluție alcoolică slabă, sau sare grunjoasă încălzită.

Te-ar mai interesa: Bomba din farfurie! LISTA COMPLETĂ a aditivilor al...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private