sâmbătă, mai 21, 2022

]n trecut cercetarea asupra colagenului și a presupuselor sale beneficii a fost minimă sau de proastă calitate. Dar astăzi, multe cercetări de înaltă calitate susțin beneficiile colagenului.

Iată 6 beneficii pentru sănătate susținute de știință ale consumului de colagen.

Ce este colagenul?

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul tău.

Este componenta principală a țesuturilor conjunctive care alcătuiesc mai multe părți ale corpului, inclusiv tendoane, ligamente, piele și mușchi.

Te-ar mai interesa: Dietă Andreea Mantea. Cum a slăbit 10 kilograme: &...

Colagenul are multe funcții importante, inclusiv asigurarea pielii cu structură și întărirea oaselor (2 Sursă de încredere).

Există 28 de tipuri de colagen, dar aici sunt cele mai comune patru:

  • Tipul I: cel mai frecvent tip, întâlnit în tot țesutul conjunctiv
  • Tip ll: se găsește în articulații și discurile intervertebrale (pernele care servesc drept amortizoare a coloanei vertebrale)
  • Tipul lll: componenta principală a fibrelor reticulare, care se găsesc în piele și vasele de sânge
  • Tip lV: o componentă a rinichilor, a urechii interne și a cristalinului

În ultimii ani, suplimentele de colagen au devenit populare. Majoritatea sunt hidrolizate, ceea ce înseamnă că colagenul a fost descompus pentru a fi mai ușor de absorbit.

Aceste suplimente vin în principal sub formă de pulbere, dar sunt disponibile și în capsule. Tipurile de colagen găsite în suplimente variază – unele conțin unul sau două tipuri, în timp ce altele conțin până la cinci.

Te-ar mai interesa: Nu face ASTA de Sfinții Constantin și Elena. Se cr...

Mai multe alimente pot crește în mod natural aportul de colagen, inclusiv pielea de porc și bulionul de oase.

Beneficiile pentru sănătate ale suplimentelor de colagen

Suplimentarea cu colagen oferă o varietate de beneficii pentru sănătate.

1. Poate îmbunătăți sănătatea pielii

Colagenul este o componentă majoră a pielii tale.

Joacă un rol în întărirea pielii, precum și în elasticitate și hidratare. Pe măsură ce îmbătrânești, corpul tău produce mai puțin colagen, ceea ce duce la uscarea pielii și formarea ridurilor.

Te-ar mai interesa: Cazuri COVID în România, 21 Mai. Ce s-a întâmplat ...

Cu toate acestea, mai multe studii au arătat că peptidele de colagen sau suplimentele care conțin colagen pot ajuta la încetinirea îmbătrânirii pielii prin reducerea ridurilor și a uscăciunii.

O revizuire a 11 studii care se concentrează în principal pe femei a constatat că administrarea a 3-10 grame de colagen pe zi timp de o medie de 69 de zile a dus la îmbunătățiri ale elasticității și hidratării pielii.

Te-ar mai interesa: Rugăciune pentru sănătate pe care trebuie să o ros...

2. Poate ameliora durerile articulare

Colagenul ajută la menținerea integrității cartilajului, țesutul asemănător cauciucului care vă protejează articulațiile.

Pe măsură ce cantitatea de colagen din corpul tău scade odată cu vârsta, crește riscul de tulburări degenerative ale articulațiilor, cum ar fi osteoartrita.

Unele studii sugerează că suplimentele de colagen pot ajuta la îmbunătățirea simptomelor osteoartritei și la reducerea durerilor articulare generale.

Te-ar mai interesa: Ce salarii încasează medicii din România în 2022. ...

O revizuire a cinci studii efectuate pe peste 500 de persoane cu osteoartrită a constatat că administrarea a aproximativ 10 grame de colagen pe zi, în medie, timp de 24 de săptămâni, a condus la îmbunătățiri semnificative ale rigidității articulațiilor și ale durerilor articulare auto-raportate.

3. Poate preveni pierderea osoasă

Oasele tale sunt făcute în mare parte din colagen, ceea ce le conferă structură și rezistență.

Așa cum colagenul din corpul tău se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă, la fel și masa osoasă. Acest lucru poate duce la afecțiuni precum osteoporoza, care se caracterizează printr-o densitate osoasă scăzută și un risc mai mare de fracturi osoase.

Studiile arată că suplimentele de colagen pot ajuta la inhibarea degradarii osoase care duce la osteoporoză.

Într-un studiu de 12 luni, femeile au luat zilnic fie un supliment de calciu cu 5 grame de colagen, fie un supliment de calciu fără colagen.

La sfârșitul studiului, cei care au luat suplimente de calciu și colagen au avut niveluri semnificativ mai mici de proteine ​​în sânge care promovează degradarea oaselor decât cei care au luat doar calciu.

4. Poate crește masa musculară

Fiind cea mai abundentă proteină din organism, colagenul este o componentă importantă a mușchilor scheletici.

Studiile sugerează că suplimentele de colagen ajută la creșterea masei musculare la persoanele cu sarcopenie, pierderea masei musculare care se întâmplă odată cu vârsta.

Într-un studiu de 12 săptămâni, 27 de bărbați cu această afecțiune au luat 15 grame de colagen în timp ce participau la un program zilnic de exerciții fizice. În comparație cu bărbații care au făcut mișcare, dar nu au luat colagen, aceștia au câștigat semnificativ mai multă masă musculară și forță.

Cercetătorii au sugerat că colagenul suplimentar poate promova sinteza proteinelor musculare, cum ar fi creatina, precum și poate stimula creșterea musculară după exerciții.

5. Promovează sănătatea inimii

Cercetătorii au teoretizat că suplimentele de colagen pot ajuta la reducerea riscului de afecțiuni cardiace.

Colagenul oferă structură arterelor, vasele de sânge care transportă sângele din inimă către restul corpului. Fără suficient colagen, arterele pot deveni mai puțin flexibile și elastice.

Acest lucru poate duce la ateroscleroză, o boală caracterizată prin îngustarea arterelor tale. Această condiție poate duce la atac de cord și accident vascular cerebral.

6. Alte beneficii pentru sănătate

Suplimentele de colagen pot avea alte beneficii pentru sănătate, dar acestea nu au fost studiate pe larg.

  • Părul și unghiile. Luarea de colagen poate crește rezistența unghiilor prin prevenirea fragilității. În plus, vă poate ajuta părul și unghiile să crească mai lung
  • Sănătatea intestinală. Deși nu există dovezi științifice care susțin această afirmație, unii practicieni din domeniul sănătății susțin că suplimentele de colagen pot trata sindromul de intestin permeabil, numit și permeabilitate intestinală.
  • Sănătatea creierului. Niciun studiu nu a examinat rolul suplimentelor de colagen în sănătatea creierului, dar unii oameni susțin că îmbunătățesc starea de spirit și reduc simptomele de anxietate.
  • Pierdere în greutate. Susținătorii cred că suplimentele de colagen pot promova pierderea în greutate și metabolismul mai rapid. Cu toate acestea, niciun studiu nu susține aceste afirmații.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private