Sari la conținut

Top 8 simptome ale unui atac de cord pe care trebuie să le cunoști. La fiecare 36 de secunde un om moare

atac de cord
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Test pentru atacul de cord ușor de făcut acasă

Un atac de cord apare atunci când o parte a mușchiului inimii nu primește suficient sânge. Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC), la fiecare 36 de secunde, o persoană moare din cauza unui atac de cord în Statele Unite.

În timp ce durerea în piept și dificultatea de respirație sunt cele mai frecvente simptome de atac de cord, există simptome silențioase pe care este posibil să nu le observați. Să ne uităm la primele opt simptome comune ale unui atac de cord, inclusiv cele subtile.

1. Amețeală

Senzația de amețeală este predominantă în rândul persoanelor în vârstă. Deși este cauzată în principal de oboseală și de obicei nu pune viața în pericol, amețelile pot fi un semn al unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral. De asemenea, puteți experimenta alte simptome, cum ar fi greață și dificultăți de respirație sau chiar leșin.

Deși bărbații pot avea amețeli înainte de un atac de cord, acest simptom este un semn mai frecvent la femei.

Asigurați-vă că solicitați imediat asistență medicală dacă vă simțiți amețit. Bea o cană de apă sau mănâncă niște alimente bogate în vitamina D, cum ar fi spanacul sau nucile, pentru a ameliora simptomele atunci când aștepți ajutor medical.

2. Respirația scurtă

Potrivit The Heart Foundation, dificultățile de respirație sunt mai răspândite la bărbați decât la femei. Deși acest simptom nu arată întotdeauna probleme cardiace, este unul dintre cele mai frecvente simptome de atac de cord.

Cercetarea a arătat că posibilitatea de a experimenta acest simptom depinde de greutatea persoanei, de sănătatea mintală și de alți factori.

Deși o dietă sănătoasă poate ajuta la gestionarea dificultății de respirație, nu este recomandat să mănânci nimic în această perioadă. Asigurați-vă că rămâneți în aer liber sau deschideți ferestrele pentru a lăsa aer proaspăt să intre.

3. Durere toracică severă

Durerea în piept este un semn comun de boală cardiacă. Țesuturile nu primesc suficient sânge din cauza fluxului sanguin insuficient către mușchii inimii cauzat de o arteră coronară blocată.

Acest simptom durează câteva secunde sau minute și este la fel de frecvent la bărbați ca și la femei. Bărbații sunt mai susceptibili de a avea disconfort în piept, în timp ce majoritatea femeilor suferă de arsuri la stomac.

Un studiu a arătat că durerea în piept este cea mai frecventă plângere în timpul atacurilor de cord. Ca și alte simptome, această durere nu este întotdeauna asociată cu un atac de cord. Dacă aveți adesea dureri în piept, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla cauza principală.

4. Furnituri sau disconfort în gât, maxilar sau alte părți ale corpului

Când apare un atac de cord, durerea poate apărea și în spate, maxilar, gât, gât sau braț. Această durere este mai frecventă la bărbați decât la femei și, în cele mai multe cazuri, nu este legată de un atac de cord. Totuși, nu înseamnă că ar trebui să-l ignori.

Durerea în aceste zone poate fi fie o senzație ascuțită, fie o durere surdă. Aceste părți ale corpului sunt de obicei primele locuri care sunt afectate în timpul unui atac de cord. Când observați aceste dureri, aveți grijă la simptomele ulterioare și solicitați imediat asistență medicală.

5. Oboseală inexplicabilă

Dacă observați că vă simțiți epuizat după ce vă îndepliniți sarcinile zilnice obișnuite, cum ar fi urcatul scărilor sau mersul pe jos, este un semn al unei probleme cardiace subiacente. Acest lucru se întâmplă deoarece inima ta lucrează mai mult pentru a pompa sânge. Femeile sunt mai predispuse să experimenteze oboseală inexplicabilă decât bărbații.

Oboseala cronică nu are nimic de-a face cu oboseala inexplicabilă, totuși. Deși aveți nevoie de asistență medicală pentru a corecta acest simptom al bolii de inimă, consumul de nuci (de exemplu, caju și migdale) și semințe (de exemplu, semințe de dovleac și semințe de floarea soarelui) și consumul de multă apă vă va ajuta să învingeți oboseala.

6. Tulburări de ritm cardiac

Bătăile anormale ale inimii, cunoscute și sub numele de aritmie, sunt un simptom comun al bolii cardiace atât la bărbați, cât și la femei. S-ar putea să observi că inima ta bate mai repede sau neregulat și, în cele mai multe cazuri, vei avea și amețeli. Indiferent dacă această tulburare este asociată cu un atac de cord sau nu, trebuie totuși să obțineți asistență medicală.

În timpul unui atac, este posibil să nu experimentați o schimbare a bătăilor inimii. Cu toate acestea, în timpul atacurilor cauzate de infarct (moartea țesuturilor din cauza insuficienței alimentării cu sânge) a arterei coronare drepte, ritmul cardiac ar putea încetini. Alți factori, cum ar fi medicamentele sau afecțiunile subiacente, pot afecta ritmul cardiac.

Bătăile neregulate ale inimii pot apărea și în timpul atacurilor de panică. Vă puteți remedia bătăile neregulate ale inimii respirând adânc și păstrând calmul pentru a evita stresul și anxietatea. Deși dieta poate ajuta la prevenirea unui atac, este posibil să nu fie suficientă pentru a-l reduce. Pentru a preveni acest simptom, reduceți consumul de cofeină (cafea) și de alcool și fumați mai puțin.

7. Transpirație inexplicabilă

Persoanele care sunt pe cale să sufere un atac de cord au transpirații inexplicabile. Acest simptom de transpirație rece este mai răspândit la femei.

Transpirația inexplicabilă se numește diaforeză, un simptom predominant al unui atac de cord. Este cauzată de activarea sistemului nervos simpatic pentru a compensa scăderea puterii bătăilor inimii cauzată de bolile de inimă.

Cu toate acestea, sistemul nervos simpatic crește ritmul cardiac și forța de contracție a inimii. Apar și alte simptome precum transpirația excesivă și gură uscată.

O modalitate de a gestiona acest simptom este să bei multă apă și să încorporezi alimente care reduc transpirația, cum ar fi bananele și cartofii dulci, în dieta ta.

8. Greață și vărsături

Cercetătorii au furnizat mai multe teorii cu privire la cauza vărsăturilor asociate cu atacurile de cord.

Celulele inimii din zonele afectate din cauza aportului slab de sânge eliberează acid lactic, acid piruvic și alți metaboliți. Acești metaboliți provoacă stimulare care duce la vărsături.

Deși există diverse teorii, toate concluzionează că vărsăturile și greața sunt simptome de atac de cord. Solicitați asistență medicală atunci când observați acest simptom. Dar puteți controla și ameliora aceste simptome, de asemenea, consumând băuturi limpezi sau reci, mâncând alimente ușoare și odihnindu-vă mult.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel