vineri, februarie 26, 2021

Depresia se manifesta diferit de la persoana la persoana, insa, invariabil, exista niste similitudini care fac aceasta tulburare psihica si emotionala sa fie cu adevarat o problema. Iar acest lucru il stiu cel mai bine oamenii suferinzi de depresie, chiar daca ei insisi prefera sa ascunda anumite adevaruri crude!

 

  1. Nimeni nu alege sa intre in depresie. Nu este o alegere personala generata de vreo goana dupa atentie, de victimizare sau de nevoia de drama. Moartea pisicii, pierderea locului de munca sau o despartire nu sunt cauzele depresiei, sunt doar circumstante favorizante care duc la declansarea depresiei. Aceasta tulburare implica un dezechilibru chimic in organism, in creier, motiv pentru care depresia clinica necesita tratament medicamentos.
  2. Propriul creier este inamicul numarul 1. Un om care sufera de depresie se simte de parca ar avea, in permanenta, o creatura malefica in propriul creier care-i spune constant cat de jalnic este.

 

  1. Nu ajuta sfaturile. Degeaba spui unui om „sa faca fata”, sa priveasca un rasarit, sa citeasca o carte relaxanta sau sa se apuce de sport. Indiferent ce sfat ofera un om neavizat ca psiholog in materie de depresie, sfatul este inutil, ba chiar este primit negativ pe persoana suferinda de depresie. Nu poti aplica clasicul balsam „Va fi ok” unui om in depresie.

 

  1. Nimeni nu poate rezolva depresia, decat persoana suferinda. In ciuda tratamentului medicamentos, in ciuda consultatiilor la psiholog/psihiatru, doar suferindu-l poate cu adevarat sa se vindece de depresie, medicamentele si terapia avand doar rol adjuvant.

 

  1. Este groaznic si pentru persoanele din jurul celui suferind de depresie, mai ales pentru cei dragi care se simt neputinciosi in fata acestei probleme.

 

Citeste continuarea pe Lyla.ro

Ultimele stiri

Parteneri