Sari la conținut

Top Performeri în sănătate – Gala Capital. Profesor Emerit Dr. Silviu Constantinoiu, supranumit și „Chirurgul lui Dumnezeu”: „Viața, în general, este darul suprem al lui Dumnezeu (…), iar în lupta cu boala nu trebuie să te dai bătut niciodată”

Sursă foto: Capital
Sursă foto: Capital

Pe data de 24 mai a avut loc Gala Top 100 Performeri în Sănătate unde au fost premiate cele mai importante nume din medicina românească. Printre persoanele premiate pentru aportul extraordinar în evoluția medicinii românești se numără și marele chirurg prof. univ. dr. Silviu Constantinoiu, doctor în științe medicale, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și director al Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagiană la Spitalul Clinic „Sfânta Maria”.

Domnul profesor a fost supranumit de colegii de breaslă, dar și de către pacienți, „Chirurgul lui Dumnezeu”

Potrivit Capital, domnul profesor se remarcă cu o carieră impresionantă de 50 de ani și 30.000 de operații realizate până în prezent.

„Vă mulțumesc mult pentru prezentare. Mulțumesc boardului Revistei Capital și celor care au considerat că merit acest onorant premiu de excelență. Probabil că au avut acces la curriculum vitae, CV-ul, cum se zice acum pe englezește (și nu îmi place) al meu. Acest CV seamănă undeva cu o statistică, poate spune orice, câteodată și adevărul. Dar nu poate spune orele de nesomn și zecile, miile de ore petrecute în sala de operație cu bolnavi la limita supraviețuirii, cărora le căutăm să le dăm o șansă. Notasem aici câteva lucruri să spun punctual, dar asta nu înseamnă să vorbești pe puncte, ci înseamnă să fii la timp într-un loc sau să îți respecți un termen. Că și limba română văd că evoluează foarte interesant și chiar în mass-media asistăm la lucruri cu totul interesante.

De altminteri și în medicină se întâmplă o translație a termenilor. Nu ne putem lupta cu limba. Aș vrea să fac câteva considerații dat fiind faptul că dumneavoastră sunteți o prestigioasă revistă financiară, cam care este situația cu finanțarea medicinei în România. Se spune că PIB-ul în medie la noi în țară este cam 7.000-8.000 de euro pe an, da? În Germania este 70-80 de mii de euro pe an, de circa 10 ori mai mult. CAS-ul 10%.

În Germania un neamț plătește 7-8 mii de euro pe an la asigurările de sănătate. La noi cât ar trebui să plătească un român? 700-800 de euro. Ei bine, jumătate nici pe ăștia nu-i plătesc și vin cu adeverințe false de la firme inexistente că plătesc asigurările, în schimb tot românul are pretenția să fie tratat cel puțin la fel de bine ca în Germania. Ținând cont totuși că toate medicamentele, toate device-urile, costă ceva mai mult că le importăm. V-aș întreba finanțarea statului: Unde sunt cele 6 spitale interdepartamentale promise de acum 30 si ceva de ani? Unde este marele spital interdepartamental din București. Acum se zice că la Iași s-au alocat niște fonduri, să vedem.

Din punctul ăsta de vedere, medicul român așa cum e el cu dotarea și infrastructura pe care o are face adevărate minuni. Noi nu știm să ne facem reclamă din punctul ăsta de vedere. Ce calități ar trebui să aibă un chirurg? Poate mă lungesc un pic, dar am să vă spun ce a zis Aulus Cornelius Celsus, cel care a descris semnele inflamației, în secolul I după Hristos, la Roma. A zis așa: Un chirurg trebuie să fie tânăr sau aproape tânăr, să aibă o minte clară și ascuțită și o mână care să nu tremure niciodată. Ei, câți ar mai fi chirurgi în ziua de azi dacă s-ar respecta aceste criterii?

Într-un interviu pe care l-am dat niște reporteri m-au întrebat ce este chirurgia. Am zis așa: chirurgia înseamnă muncă, ambiție, talent, empatie și caracter. Toți chirurgii tineri ar trebui să citească o carte scrisă de marele nostru chirurg Teodor Ghițescu, creatorul chirurgiei vasculare moderne, numită „Chirurgul”. Să vadă cum un adevărat chirurg care își iubește bolnavul are nopți întregi nedormite stând cu ochii în tavan și gândindu-se dacă bolnavul lui va face cumva fistula nastomodică sau structura vasculară se va desface. Din punctul acesta de vedere, credem că în America o duc extraordinare.

Apropos de inteligența artificială, sigur că va fi utilă medicului, dar eu nu cred că va substitui inteligența umană nicidată și mai ales, mai mult decât atât, calculatorul sau robotul va face ce e programat. În momentul el va avea sentimente, va crea, va plânge, va râde și va iubi, ăsta este sediul în substanța cenușie a noastră, a creierului, asta este materia divină. Asta ar însemna să îl învingem pe Dumnezeu și chiar nu se poate. Încă o dată mulțumesc foarte mult Revistei Capital”, a declarat Profesor Emerit Dr. Silviu Constantinoiu la ridicarea premiului.

„În lupta cu boala nu trebuie să te dai bătut niciodată”

„M-am convins că în lupta cu boala nu trebuie să te dai bătut niciodată. Am văzut pacienți întorși la viață din situații disperate, aparent fără ieșire. Fiecare zi trăită în plus de către bolnav, contează”, a declarat reputatul profesor potrivit Capital.

Viața, darul lui Dumnezeu

Mereu în continuă dezvoltare, întreaga sa carieră nu s-a bazat doar pe exercitarea meseriei de medic, ci și pe dezvoltarea medicinei și profesiei de medic, recunoscând că toate cunoștințele pe care le-a dobândit sunt în strânsă legătură cu o anumită responsabilitate.

„Responsabilitatea cea mai mare a unui profesor universitar de chirurgie este să transmită colaboratorilor mai tineri toată arta chirurgiei învățată de la maeștri, să nu rămână închistat în dogme (”cea mai bună operație este cea pe care o cunoști!”), să fie deschis progresului și să-i încurajeze pe cei tineri să evolueze (să „zboare” singuri)”, ne-a povestit reputatul profesor care a definit pe scurt chirurgia ca fiind „muncă, ambiție, talent, empatie și caracter”.

Vorbind despre viitorul medicinei, acesta consideră că inteligența artificială nu o va înlocui pe cea umană, „va fi și periculos să se întâmple așa”, dar aceasta „îi va fi medicului de mare ajutor”.

Acesta spune că toți trebuie să credem în ceva și „nimic nu este mai periculos decât să nu ai Dumnezeu și să practici medicină”. „Viața, în general, este darul suprem al lui Dumnezeu și numai el are dreptul să ne-o ia!”

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel