Sari la conținut

Inteligența artificială va putea fi folosită şi în interpretarea radiografiilor. Instrument de învățare pentru medicii rezidenţi

Inteligența artificială (AI) are efecte benefice asupra muncii radiologilor, care consumă extrem de mult timp cu interpretarea investigațiilor radiologice.

Un studiu publicat în Academic Radiology detaliază modul în care experții au reușit să reducă cu aproximativ 40% din timpul de interpretare a radiologilor utilizând un instrument de învățare profundă pentru a identifica imaginile relevante anterioare ale pacienților.

Nu numai că instrumentul AI TimeLens a fost eficient în identificarea examenelor, dar a semnalat și constatările de interes din examenele anterioare pentru a fi examinate de radiologi.

TimeLens se bazează pe procesarea limbajului natural și pe algoritmi de potrivire a imaginilor bazați pe descriptori. Echipa a evaluat timpii și obiceiurile de interpretare a cititorului (clicuri, mișcări ale mouse-ului etc.) atunci când a folosit instrumentul pe 3872 serii de 246 de examinări radiologice de la 75 de pacienți (189 CT, 95 RMN).

Utilizarea sa a redus timpul mediu necesar pentru a examina o descoperire de la 107 secunde la 65 de secunde, evaluările nodulilor pulmonari beneficiind de cele mai mari reduceri. Deoarece instrumentul a identificat antecedente relevante pentru cititori, utilizarea sa a redus, de asemenea, clicurile cu mai mult de 17% și mișcările mouse-ului cu 38%.

Instrument de învățare pentru medicii rezidenţi

O altă concluzie interesantă a fost că medicii rezidenți implicați în analiză au fost mai rapizi atunci când au folosit instrumentul, comparativ cu radiologii mai experimentați. Autorii au explicat că acest lucru este probabil atribuit ideii că rezidenții de astăzi sunt „nativi digitali” care se pot adapta mai ușor la noile tehnologii.

Echipa a reușit să utilizeze datele NHS pentru a face o estimare; pe baza statisticilor care raportează 780.000 de examinări imagistice transversale cu o medie de 3 constatări per studiu și a constatat că utilizarea instrumentului de învățare profundă ar fi economisit 1.145 de zile de timp de citire numai în cadrul sistemului NHS.

Potrivit siteului healthimaging.com, citat de portalul 360medical.ro, autorii lucrării au sugerat că economisirea timpului de către radiologi are un mare beneficiu atât pentru pacienți, cât și pentru furnizori.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel