Sari la conținut

Topul salariilor din industria farmaceutică. Cine câștigă cel mai mult și pe ce loc sunt românii?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Salariul mediu net în industria farma este de 656 de euro, pe lună, potrivit comparatorului salarial Paylab.ro, România fiind țara din Europa Centrală și de Est în care angajații din această industrie câștigă cel mai puțin.

Angajații români sunt cel mai prost plătiți din regiune

Diferența este sensibilă chiar și față de Bulgaria, țară care, în mod tradițional, oferă, în aproape toate industriile, salarii mai mici decât la noi. Astfel, cei care lucrează în sectorul farmaceutic din Bulgaria au un salariu mediu net lunar de 887 de euro, după cum arată datele Paylab.

Cel mai bine plătiți sunt, însă, estonienii, ale căror venituri medii nete se apropie de 1.400 de euro, în fiecare lună. Vin din urmă angajații din Lituania (1.100 de euro) și cei din Cehia (1.071 de euro), aceștia închizând, de altfel, cercul celor care câștigă peste 1.000 de euro în acest sector.

În Letonia, un angajat care lucrează în acest domeniu câștigă, în medie, 994 de euro, pe lună; în Ungaria salariul mediu lunar este de 982 de euro, iar în Slovacia de 952 de euro.

“Au fost ani în care industria farma era una dintre cele mai vânate de candidați, datorită salariilor mari pe care le oferea. În continuare este unul dintre sectoarele bine plătite, însă, între timp, au crescut mult alte domenii care, tocmai prin prisma acestei expansiuni foarte rapide, au trebuit să compenseze cu salarii mari și au trecut în fața Farmaceuticelor. Mă refer aici în primul rând la IT și apoi, desigur, la banking, servicii financiare, servicii juridice. Odată ce ritmul de extindere a ajuns la un nivel de plafon, și ritmul de creștere a salariilor s-a stabilizat”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

În acest moment, peste 700 de joburi în industrai farmaceutică sunt disponibile pe ejobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România. Trei sferturi dintre acestea se adresează candidaților cu un nivel mediu de experiență (2-5 ani) sau care se află în poziții de senioritate (peste 5 ani de experiență).

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel