Sari la conținut

Topul țărilor europene unde este bine să locuiești la pensie

Cele mai ieftine locuri din Europa în care poți călători în 2024
Sursă foto: Getty Images
Cele mai ieftine locuri din Europa în care poți călători în 2024

Topul țărilor europene unde este bine să locuiești la pensie.  O analiză recenta arată că America nu este singura opțiune de pensionare; Austria, Cipru, Portugalia și alte țări europene sunt excelente pentru a te retrage la pensie: oferă un trai la prețuri accesibile, locuri frumoase și opțiuni de viză de pensionare pentru străini. Dar mutarea în altă țară necesită cercetări și planificare.

 

Fiecare dintre aceste țări din Europa care au vize de pensionare au anumite cerințe, costuri și beneficii diferite pentru pensionari.

Pensionarii vor să se relaxeze și să se recupereze după mulți ani de  muncă, iar retragerea într-un loc cu o atmosferă liniștită, cu acces la asistență medicală de calitate și un cost de viață accesibil fac toată diferența.

Fie că este vorba în Indonezia, Filipine sau Panama, care se numără printe țările care oferă vize de pensionare, pensionarii americani se pot bucura de anii bătrâneții cu beneficii excelente, scrie TheTravel.

Topul țărilor europene unde este bine să locuiești la pensie

Cei care privesc Europa ca destinație de pensionare ar putea să găsească oricare dintre aceste opt țări europene perfecte pentru noua casă ideală. Atracții spectaculoase, orașe vechi de secole, zone rurale și de coastă și șansa de a experimenta fericirea și bunăstarea îi așteaptă pe pensionarii americani în oricare dintre aceste țări.

Aceste sunt țările europene care oferă vize de pensionare, plus costurile acestora, împreună cu costul mediu de trai al fiecărei țări pe lună.

1. Austria – Viza D austriacă permite pensionarilor să locuiască în Austria timp de 91 de zile până la 6 luni

Costul mediu de viață cu chirie: 1.743 USD

În timp ce obținerea cetățeniei în Austria este un proces complicat (străinii vor trebui să locuiască în țară timp de 10 ani înainte de a se califica pentru cetățenie), viza D sau „viza de muncă remunerată” este utilă pentru pensionari.

Viza D austriacă permite pensionarilor să locuiască în Austria timp de 91 de zile până la 6 luni.

Pentru a se califica pentru Visa D, pensionarii vor avea nevoie de un venit pasiv anual minim de 25.000 dolari.

Pensionarii se pot bucura de frumusețea naturală a Austriei, bucătăria delicioasă, siturile istorice, muzică, artă, literatură și peisaje superbe, în special în Alpii de Est. Seniorii pot alege să rămână în oricare dintre cele mai populare orașe, inclusiv Viena sau Salzburg.

 

2. Cipru – cu un venit anual de cel puțin 10.300 USD, pensionarii pot aplica pentru Viza de Categoria F

 

Costul mediu de viață cu chirie: 1.531 USD

Atmosfera de coastă din Cipru este tentantă pentru pensionari.

Pentru un venit anual de cel puțin 10.300 USD, pensionarii pot aplica pentru Viza de Categoria F, care nu le impune să cumpere o proprietate. În schimb, pensionarii pot alege să închirieze o casă și nu trebuie să fie implicați în afaceri sau comerț în Cipru.

Pensionarii vor adora bogata moștenire culturală și atracțiile Ciprului, inclusiv bisericile sale incluse pe lista UNESCO și ruinele antice romane.

Costul vizei de pensionare: 542 USD

 

3. Malta – Acest superb arhipelag mediteranean este un loc ideal pentru pensionarii americani

Costul mediu de viață cu chirie: 1.504 USD

Acest superb arhipelag mediteranean este un loc ideal pentru pensionarii americani. Cu un cost de viață accesibil, Malta oferă Programul Global de Reședință, care acționează ca o viză de pensionare, permițând străinilor să lucreze în țară, atâta timp cât respectă toate condițiile necesare pentru a obține un permis de muncă.

Oricine nu este cetățean UE sau elvețian și care primește o pensie poate solicita această viză.

O cerință importantă pentru a obține această viză este să cumpere o proprietate cu o valoare minimă de 300.000 USD sau o sumă anuală de 10.400 USD pentru închirierea proprietății. Valoarea variază, în funcție de locația din Malta.

Costul vizei de pensionare: 6.500 USD (taxe administrative și de aplicare)

 

4. Italia – Viza de rezidență italiană se acordă pentru un venit anual minim de 33.600 USD

Costul mediu de viață cu chirie: 1.423 USD

Întinderea coastei mediteraneene a Italiei, ruinele antice și capodoperele renascentiste sunt atât de fascinante, încât adesea oamenii nu mai vor să plece odată ce pun piciorul în această țară. Există multe locuri accesibile, inclusiv Torino și Milano.

Pensionarii se pot califica pentru Viza de rezidență italiană cu un venit anual minim de 33.600 USD, dar acest lucru nu permite titularului vizei să lucreze în Italia. Pensionarii vor trebui să promoveze nivelul B1 al Cadrului european comun pentru limbi străine.

Costul vizei de pensionare: 125 USD

 

5. Spania – viza nu permite pensionarilor să lucreze sau să se angajeze în activități profesionale profitabile

Costul mediu de viață cu chirie: 1.383 USD

Spania este printre țările cu cele mai puternice pașapoarte. Mai mult, este una dintre țările europene cu viză de pensionare; cu toate acestea, viza nu permite pensionarilor să lucreze sau să se angajeze în activități profesionale profitabile.

Viza non-lucrativă a Spaniei cere pensionarilor un venit anual minim de 28.000 USD. Este valabilă 90 de zile, iar pensionarii trebuie să solicite o carte de identitate la secția de poliție sau la Oficiul pentru străini în termen de o lună de la intrare.

Costul vizei de pensionare: 86 USD

 

6. Portugalia – viza de venit pasiv permite pensionarilor cu un venit anual minim de 9.200 USD să locuiască în țară.

Costul mediu de viață cu chirie: 1.286 USD

Lisabona a fost numită recent cea mai prietenoasă destinație din Europa și este, de asemenea, excelentă ca loc pentru pensionare.

Viza D7 a Portugaliei, sau Viza de venit pasiv, permite pensionarilor cu un venit anual minim de 9.200 USD să locuiască în țară.

Cetățenii din afara UE/SEE/Elveția sunt eligibili să solicite viza D7.

Pensionarii vor avea acces la asistență medicală de calitate, beneficii fiscale și libertatea de a călători în spațiul Schengen.

Costul vizei de pensionare: 100 USD

 

7. Grecia – Deținătorii de viză trebuie să locuiască în Grecia cel puțin șase luni

Costul mediu de viață cu chirie: 1.146 USD

Grecia este una dintre țările europene cu prețuri accesibile, aici ai nevoie de mai puțin de 2.000 de dolari pe lună.

călătorie în Grecia

Viza de pensionare a Greciei, Permisul de Reședință pentru Persoane Independente Financiar, permite pensionarilor cu un venit anual stabil de 24.000 USD să locuiască în țară cu posibilitatea de a lucra de la distanță.

Deținătorii de viză trebuie să locuiască în Grecia cel puțin șase luni pe an și au libertatea de a călători în țările Schengen.

Costul vizei de pensionare: 160 USD

 

8. Letonia- permite pensionarilor să lucreze de la distanță pentru clienți sau angajatori non-letoni.

Costul mediu de viață cu chirie: 1.069 USD

Letonia permite pensionarilor să lucreze de la distanță pentru clienți sau angajatori non-letoni. Această viză este pentru pensionari care au cel puțin 65 de ani și este valabilă cinci ani.

De asemenea, nu recunoaște dubla cetățenie, deoarece aceasta va depinde de naționalitate sau de țara de origine.

Costul vizei de pensionare: 100 USD

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel