joi, decembrie 1, 2022

Keratoza actinică, cunoscută și sub numele de keratoză solară, este o leziune cutanată precanceroasă comună care se dezvoltă ca urmare a expunerii cronice la lumina ultravioletă (UV). Cum poate fi recunoscută acesată afecțiune? 

Keratozele actinice sunt leziuni comune, cunoscute sub numele de „keratoze preneoplastice”, care apar în urma unor expuneri prea numeroase și frecvente la razele ultraviolete (UV). Acestă afecțiune reprezintă una dintre principalele cauze ale consultațiilor dermatologice. Dacă știm cum să le recunoaștem, acestea pot fi tratate rapid și împiedică transformarea lor în cancer de piele.

Te-ar mai interesa: Studiu. Interacțiunea cu câinii crește activitatea...

Ce este keratoza keratotică?

Keratoza keratozică, cunoscută și sub numele de keratoză solară, este o leziune precanceroasă în relief, adesea acoperită de o crustă (scuame), datorată expunerii intense, prelungite și repetate la razele UV de la soare sau de la saloanele de bronzare.

Leziunile sunt cel mai adesea multiple și pot apărea pe toate zonele expuse la lumină. Afectează între 10 și 20% dintre adulți, cel mai adesea după vârsta de 50 de ani, dar nu ar trebui să fie trivializate. Dimpotrivă, ele reprezintă un semnal de alarmă și trebuie luate în serios.

Unde apar aceste leziuni cutanate?

Te-ar mai interesa: Medic urolog renumit: Majoritatea bărbaților igno...

Leziunile pot apărea pe toate zonele expuse la lumină: fața (inclusiv buzele)
urechile, scalpului pacienților chelioși, gâtului, umeri, antebrațe, partea din spate a mâinilor, picioarele, etc.


Simptome: Cum se recunoaște keratoza actinică, cunoscută și sub numele de keratoză „solară”?

Majoritatea pacienților dezvoltă keratoze actinice asimptomatice. Cu toate acestea, după cum s-a menționat mai sus, aceste leziuni pot apărea ca mici pete solzoase sau cruste. Acestea pot fi de culoarea cărnii, roz, roșii și, mai rar, gri sau maro. În unele cazuri, acestea sunt proeminente, iar textura lor aspră este cea care le face detectabile la atingere.

Te-ar mai interesa: Ce boli se pot moșteni de la părinți. Atenție la a...

Alte simptome asociate pot da un semnal de alarmă: uscăciunea buzelor (atunci când leziunea se află pe buze), mâncărime sau chiar senzație de arsură.

Este keratoza actinică gravă?

Afecțiunea prezintă un risc ridicat de evoluție spre carcinom cu celule scuamoase.

Leziunile pot recidiva ulterior

„Rata estimată de progresie a keratozei actinice către carcinomul cu celule scuamoase variază foarte mult în literatura medicală, dar estimările consensuale variază cel mai adesea de la aproximativ <1% până la aproximativ 10%”, spune dermatologul Julia Benedetti într-un articol din MSD Manual (sursa 1).

Te-ar mai interesa: Cele 3 simptome de CANCER la care trebuie să fii a...

Medicul mai spune că ‘Keratozele actinice care nu evoluează spre carcinom cu celule scuamoase pot să regreseze sau să persiste ca keratoze actinice. Leziunile care regresează pot recidiva ulterior.

Prin urmare, este recomandabil să consultați din timp un dermatolog și să faceți controale regulate pentru a detecta orice leziuni suspecte, potrivit hsantemagazine.fr.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private