Sari la conținut

Tot ce trebuie să știi despre afecțiunile care te poate lăsa cu un handicap major

Durere_sciatica
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Metode de ameliorare a durerii sciatice

Coxartroza. Dureri de șold, dificultăți de aplecare, tendința de a șchiopăta… Osteoartrita șoldului, cunoscută și sub numele de coxartroză, afectează aproape una din 10 persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Medicamentele pot ameliora durerea. Uneori, este necesară o înlocuire a șoldului pentru a evita un handicap major. Analizăm situația cu medicul sportiv Dr. David Levine.

Definiție: ce este osteoartrita de șold sau coxartroza?
Osteoartrita șoldului, cunoscută și sub numele de coxartroză, este o degenerare progresivă a cartilajului din articulația șoldului, articulația dintre osul coapsei (femur) și bazin.
Boala începe cu degenerarea cartilajului și apoi progresează la toate celelalte structuri din articulație, ducând la inflamarea membranei sinoviale (care căptușește interiorul articulației) și la remodelarea osului subcondral (situat sub cartilaj).

Coxartroza poate duce la durere și la pierderea mobilității. Aceasta progresează prin :

  • faze cronice, în timpul cărora disconfortul motor și durerea sunt ușoare până la moderate ;
  • faze acute, în timpul cărora pacientul poate prezenta un handicap motor semnificativ, durere intensă și o reducere semnificativă a calității vieții.

În timp, boala se poate agrava, ducând la o pierdere majoră a mobilității. Uneori, boala progresează foarte lent, iar pacientul nu este conștient de niciun simptom.

Cauze: ce cauzează coxartroza?
Osteoartrita este o degradare a cartilajului articular, parțial de origine fiziologică, legată de înaintarea în vârstă. Într-adevăr, osteoartrita de șold este mai frecventă după vârsta de 60 de ani. Cu toate acestea, îmbătrânirea normală nu este singura explicație pentru apariția osteoartritei. Există și alți factori de risc pentru această boală, cum ar fi :

  • Purtarea frecventă de sarcini grele ;
  • Utilizarea excesivă sau necorespunzătoare a anumitor sporturi;
  • Supraponderabilitatea sau obezitatea;
  • Sexul: femeile sunt mai predispuse să fie afectate decât bărbații;
  • Menopauza;
  • Un istoric familial de osteoartrită.

Uneori, osteoartrita de șold este rezultatul unei boli sau al unei traume, cunoscută sub numele de coxartroză secundară. Factorii care contribuie la osteoartrita secundară a șoldului includ

  • boli metabolice (gută, condrocalcinoză, etc.) ;
  • boli inflamatorii cronice (spondilită anchilozantă, poliartrită reumatoidă);
  • leziuni osoase sau ligamentare la nivelul articulației coxofemurale (osteonecroza capului femurului,
  • fractură a capătului femurului sau a șoldului etc.);
  • o anomalie anatomică a articulației șoldului sau a piciorului (luxație congenitală a șoldului, anomalie a gâtului femurului sau a acoperișului acetabulului, inegalitate de lungime sau deviere a axei membrelor inferioare etc.).

Osteoartrita: deteriorarea progresivă a întregii articulații
Osteoartrita este o boală degenerativă. Inițial, doar cartilajul este afectat. Acesta devine fragil și pierde fragmente mici (ca niște boabe de nisip) în cavitatea articulară.

Ulterior, osul subcondral (situat sub cartilaj) reacționează, producând un exces de țesut osos în formă de guler în jurul articulației: osteofitele (sau „ciocuri de papagal” în limbaj comun).

Membrana sinovială care căptușește articulația se inflamează, provocând durerea și rigiditatea articulară caracteristice osteoartritei.

De asemenea, se poate acumula lichid în cavitatea articulară. Acest lucru este cunoscut sub numele de efuziune sinovială.

Care sunt simptomele osteoartritei de șold?
Principalul simptom al osteoartritei șoldului (coxartroză) este durerea cronică de intensitate variabilă în zona inghinală. Durerea poate iradia în partea din spate, laterală sau anterioară a coapsei și, mai rar, se poate extinde până la genunchi. „Mulți pacienți ne consultă pentru o problemă la coapsă sau la genunchi când, de fapt, sunt diagnosticați cu osteoartrită de șold”, explică Dr. David Levine, potrivit Sante Magazin.

Rețineți că, uneori, osteoartrita nu provoacă dureri (chiar dacă este vizibilă pe radiografii). În acest caz, nu este necesar niciun tratament.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel