Sari la conținut

Tot ce trebuie să știi despre boala Crohn și rectocolita hemoragică

aciditete gastrica
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
noi substanțe care pot trata aciditatea gastrică

Sunt boli inflamatorii intestinale autoimune, care afectează major viața pacienilor. Din păcate, în România sunt diagnosticate după ani de suferință și de multe ori pacienții ajung „la cuțit”

Dana Lascu

Rrolul sistemului imunitar este, în principal, acela de a proteja organismul de acțiunea diverselor bacterii, viruși, microbi sau celule dezvoltate anormal. În cazul bolilor autoimune, însă, sistemul imunitar atacă și distruge, în mod eronat, țesuturile și organele umane, după ce acel factor care a provocat „armarea” lui a fost înlăturat. Exact asta fac și boala Crohn și rectocolita hemoragică.

Cine sunt vinovații

„În bolile acestea sunt implicați factori genetici pe care nu-i putem controla, apoi sunt implicați factori legați de mediu, externi, care s-au schimbat în ultimii ani. Și aici discutăm de dieta de tip Occidental, cu alimente superprocesate, bogate în gră- simi, zaharuri, dieta de tip fast-food, fără legume și fructe proaspete”, explică prof.univ. Cristian Gheorghe, de la Institutul Clinic Fundeni. Dar cauza exactă nu a fost descoperită. Știm că au simptome similare, ceea ce le face greu de diagnosticat. Practic, diferența dintre ele este legată de evoluția, prognosticul și, uneori, terapia bolii. „Nu putem spune că una e mai gravă decât cealată. Sunt grave amândouă”, exlică specialistul. „Pot duce, în situații grave, la elemente devastatoare, adică: amputația întregului colon sau o denutriție completă a omului, sau o situație în care se duce de 7-10 ori la toaletă și nu mai poate să-și desfășoare activitatea. În anumite situații poate să ducă la cancer”, subliniază prof. univ. Dr. Mircea Diculescu. Maladii care te rup de lume și te duc pe masa de operație „Netratate și necontrolate, evoluează în pusee de activitate inflamatorie, care țin pacientul „captiv” în spital sau la domiciliu. Sunt boli invalidante, dizabilitante și costisitoare, puțin cunoscute în societate”, conchide prof. Dr. Liana Gheorghe. Statisticile arată că 53% dintre pacienții cu boala Crohn necesită spitalizare în decurs de 10 ani după diagnosticare, 30-50% dintre bulnavi au nevoie de o intervenție chirurgicală și până la 20% dintre aceștia necesită o a doua operașie în interval de 5-10 ani.

Metode moderne de tratament

Dacă în urmă cu 20 de ai, era o mare problemă tratamentul acestor maladii, știința medicală a evoluat în ultimii ani. Așa că pacienții au la dispoziție o plajă largă de medicamente. „Tratamentul este cronic și implică mai multe clase de medicamente: salazopirina sau mesalazina în formele ușoare, corticoterapia în puseele acute, tratament imunosupresor, antibiotice, pro- și prebiotice și tratament biologic. Oferă posibilitatea de a controla boala din stadii incipiente, (…) previn complicațiile (fistule, stenoze, cancer de colon) și permit o viață normală”, explică prof. dr. Liana Gheorghe. „Medicamentele sunt accesibile. Unele dintre ele, cum sunt tratamentele acestea bio, se eliberează printr-un dosar făcut la Casa de Asigurări, dar e bine că e așa pentru că sunt tratamente scumpe și cu posibile efecte secundare și de aceea pacienții trebuie bine urmăriți și bine ținuți sub control”, subliniază dr. Cristian Gheorghe. Analizele, însă, nu sunt decontate, după cum explică dr. Mircea Diculescu: „Nu avem un program național, ne luptăm să obținem unul, pentru că ar însemna să fie rambursat diagnosticul, care înseamnă colonoscopie, eventual rezonanță magnetică nucleară, care nu sunt decontate și sunt scumpe”

Ce este și cum se manifestă maladia

În boala Crohn, din ce au constatat specialiștii, în o treime din cazuri afectează ileonul (ileita), în 15% din cazuri – doar colonul, pe când în cea mai mare parte – jumătate din cazuri – prezintă afectarea ileonului terminal și a colonului ascendent (ileo-colită).

Nu poate fi rezolvată chirurgical

„Boala Crohn este o boală care poate afecta întreg tubul digestiv, începând de la tubul superior până la anus, este transmurală – adică afectează peretele în totalitate și poate să ajungă dincolo de peretele intestinal, de aceea se poate complica cu fistule, cu stenoze care sunt caracteristice bolii. Este o boală la care intervenția chirurgicală nu rezolvă situația”, explică prof.univ. dr. Cristian Gheorghe. De multe ori, însă, pacienții cu Crohn ajung pe masa de operație, chiar și de 2-3 ori de-a lungul timpului. De vină sunt fie faptul că boala a fost descoperită târziu, când are complicații, ori că pacientul nu-și ia corect tratamentul, fie pentru că boala evoluează.

„În rectocolită și în boală Crohn, după 8-10 ani de evoluție, pacienții pot dezvolta cancer colonic și atunci trebuie urmăriți pentru depistarea precoce”, spune gastroenterologul.

Principalele manifestări ale bolii sunt:

◆ diaree cronică neinfecțioasă

◆ dureri abdominale recurente

◆ sângerări rectale, care pot fi însoțite de puroi

◆ febră persistentă, care nu cedează la tratament

◆ alterarea stării generale a pacientului

◆ artralgii, mai frecvent lombalgii (adică dureri de spate puternice și constante)

◆ scădere în greutate, de multe ori inexplicabilă întrucât pacientul mă- nâncă normal, ba chiar mai mult decât o făcea înainte

Complicațiile acestei afecțiuni

Bolnavii care au maladia Crohn pot prezenta complicații semnificative. Dintre aceste amintim:

Bolnavii care au maladia Crohn pot prezenta complicații semnificative. Dintre aceste amintim:

● ocluzia intestinală (ingustarea lumenului intestinal),

● abcesul (cu risc de perforare),

● fistulizarea,

● megacolonul,

● cancerul colorectal

Ce este rectocolita hemoragică și simptomele ei

Apare atât la bărbaţi cât şi la femei şi poate surveni la orice vârstă, dar de obicei începe în adolescenţă. „Rectocolita este o boală a mucoasei, o boală a leziunilor superficiale. Este, de asemenea, o boală evolutivă, poate să înceapă la rect și se continuă la nivelul întregului colon dacă lucrurile nu sunt bine tratate (…). Foarte mulți pacienți se prezintă direct cu fistule perianale”, explică atrage atenția prof.univ. dr. Cristian Gheorghe. Iar tratamentul presupune operație și chiar scoaterea colonului în întregime. Principalele manifestări sunt:

◆ diaree cronică, însoțită de prezența sângelui și a mucusului în fecale.

◆ dureri abdominale și febră

◆ înroșirea globilor oculari

◆ dureri articulare,

◆ leziuni ale pielii,

◆ tulburări de creștere la copii,

◆ scăderea poftei de mâncare

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel