Sari la conținut

Tot ce trebuie să știi despre cancerul pulmonar: cunoașteți cauza majoră a acestei boli mortale

Tot ce trebuie să știi despre cancerul pulmonar: cunoașteți cauza majoră a acestei boli mortale

Cancerul pulmonar este o problemă semnificativă de sănătate publică în întreaga lume. Este cauzată de celulele dăunătoare din plămâni care cresc necontrolate.

Potrivit Clinicii Cleveland, celulele din plămâni suferă uneori mutații după ce au fost deteriorate și, după ce se divid necontrolat, creează tumori de țesut care, în cele din urmă, împiedică organele tale să funcționeze corect.

Cancerul pulmonar începe de obicei în căile respiratorii cunoscute sub numele de bronhiole sau mici saci de aer.

Care sunt simptomele cancerului pulmonar

Chiar dacă nu există simptome majore care să fie vizibile în stadiile inițiale ale cancerului pulmonar, câteva semne și simptome comune sunt:

  • Tuse cronică care nu dispare
  • Tuse cu sânge
  • Dificultăţi de respiraţie
  • Dureri în piept
  • Răgușeală în voce
  • Pierderea în greutate
  • Dureri osoase
  • Durere de cap constantă

Ce cauzează cancerul pulmonar

Potrivit Clinicii Mayo, fumatul este o cauză majoră a cancerului pulmonar, atât la fumători, cât și la cei care sunt expuși la mâna a doua. Dar statisticile arată că acest cancer poate apărea și la persoanele care nici nu fumează și nici nu sunt expuse la el.

Medicii spun că fumatul cauzează cancer pulmonar prin deteriorarea celulelor care căptușesc plămânii. Când inhalați fumul de țigară, care este plin de agenți cancerigeni, modificările în țesutul pulmonar încep aproape imediat.

Inițial, organismul poate repara daunele, dar cu fiecare expunere repetată, celulele normale care căptușesc plămânii sunt din ce în ce mai deteriorate. De-a lungul timpului, deteriorarea determină celulele să acționeze anormal și, în cele din urmă, se poate dezvolta cancer.

Alte cauze ale cancerului pulmonar:

  1. Radioterapie anterioară: Dacă ați urmat anterior radioterapie la piept pentru un alt tip de cancer, este posibil să aveți un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar.
  2. Expunerea la gazul radon: Radonul este produs prin descompunerea naturală a uraniului din sol, rocă și apă, care devine o parte a aerului pe care îl respirăm. Nivelurile nesigure de radon se pot acumula în orice clădire, inclusiv în case.
  3. Expunerea la azbest: Expunerea la locul de muncă la azbest și la alte substanțe cunoscute ca cauzează cancer, cum ar fi arsenul, cromul și nichelul, vă poate crește riscul de a dezvolta cancer pulmonar.
  4. Istoric familial: Persoanele cu un părinte, un frate sau un copil cu cancer pulmonar au un risc crescut de boală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel