Sari la conținut

Tot ce trebuie să știi despre glanda care ”NU DOARE”: Netratată, vine la pachet cu o mulțime de probleme

Glanda care ”NU DOARE”. Aproape toate procesele metabolice ale corpului sunt influențate de hormonii pe care glanda tiroidă îi produce. Există multe tipuri diferite de cancer tiroidian, de la stadii incipiente până la stadii mai avansate.

Cele mai frecvente probleme cu hormonii tiroidieni includ și producția anormală de hormoni tiroidieni. Acești hormoni pot fi produși fie în exces, fie insuficient, ceea ce duce fie la hipertiroidism, fie la hipotiroidism.

Deși anumite efecte pot trece neobservate și netratate, majoritatea problemelor tiroidiene pot fi tratate cu succes; cheia este identificarea și diagnosticarea la timp

Care sunt cele mai frecvente cazuri ale apariției hipotiroidismului?

Tiroida Hashimoto

În cazul acestei tulburări autoimune, corpul atacă țesutul tiroidian, iar acest țesut moare, în cele din urmă. Devine inert, incapabil de a mai produce hormoni.
Eliminarea glandei tiroide – tiroidectomia. Tiroida poate fi îndepărtată chirurgical sau medicamentos.

Citeste si:

Expunerea la cantități prea mari de iod

Medicamentele pentru răceală sau sinusuri, pastilele de inimă sau anumite substanțe de contrast care ni se dau înainte de anumite teste ne pot expune excesiv la iod. Și dacă ai avut afecțiuni ale tiroidei în trecut, cu atât mai mult ești expus riscului de a dezvolta hipotiroidism.
O cantitate mare de litiu poate cauza, de asemenea, hipotiroidismul.
Netratat, hipotiroidismul vine la pachet cu o mulțime de probleme de sănătate.

Hipotiroidismul prezintă un pericol deosebit pentru nou-născuți și sugari

Lipsa hormonilor tiroidieni în sistem la o vârstă fragedă poate duce la dezvoltarea cretinismului (retard mintal) și a nanismului (numit și nanosomie, microsomie sau hiposomie), afecțiune medicală care se caracterizează printr-o statură cu mult inferioară celei medii.

Sunt verificate nivelurile de hormoni la nou-născuți, iar dacă au vreun deficit, de îndată li se administrează medicația necesară.

În cazul copiilor, ca și la adulți, acestea sunt cauzele hipotiroidismului: tulburarea glandei pituitare, glandă tiroidă disfuncțională și lipsa totală a glandei.

Un copil care suferă de hipotiroidism va fi neobișnuit de apatic, fără poftă de mâncare și va dormi prea mult.

Glanda tiroida

Cancerul de tiroidă este destul de rar, fiindcă se înregistrează la 5% dintre pacienții diagnosticați cu noduli tiroidieni.

Poți avea unul sau mai mulți noduli tiroidieni ani de zile, până să se declanșeze cancerul. Cei mai predispuși la a face cancer tiroidian sunt cei care s-au iradiat în zona capului și a gâtului, potrivit healthline.com.

Cum se dezvoltă probleme?

  1. Formarea unor noduli în glanda tiroidă, care încep să secrete hormoni tiroidieni, deranjând echilibrul organismului
  2. Inflamarea glandei tiroide poate fi încă o cauză a excesului de hormoni, ajungându-se la un hipertiroidism temporar, care poate dura între câteva săptămâni și câteva luni
  3. Disfuncționalitățile glandei pituitare sau tumorile canceroase ale glandei tiroide, dar acestea sunt cauze mai puțin întâlnite ale hipertiroidismului.
  4. La polul opus, hipotiroidismul se constată atunci când nu se secretă suficienți hormoni tiroidieni. Organismul uman are nevoie de un anumit număr pentru a funcționa corespunzător, iar o cantitate prea mică va conduce la o stare de apatie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.