Sari la conținut

Tot ce trebuie să știi despre holter. Când ai nevoie de un dispozitiv care îți măsoară tensiunea sau activitatea electrică a inimii

Hipertensiune arteriala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum sa scazi rapid tensiunea arteriala

Tot ce trebuie să știi despre holter. Când ai nevoie de un dispozitiv care îți măsoară tensiunea sau activitatea electrică a inimii. Un medic specialist explică ce rol are Holtterul ECG  și care este scopul acestei monitorizări. 

Dr. Ana Maria Demiras, medic primar cardiolog la ARES, explică ce este holtterul ECG, dispozitivulcare îți măsoară tensiunea sau activitatea electrică a inimii. Aceasta a explicat care este scopul acestei monitorizări.

”Holtterul ECG este un dispozitiv de dimensiuni reduse care are rolul de a monitoriza pe o durată de 24, 48 sau 72 h, uneori și 7 zile, activitatea electrică a inimii, în timpul activităților zilnice. Scopul acestei monitorizări este de a identifica diverse variații/tulburări de ritm cardiac – tahicardii(bătăi cardiace rapide și neregulate) sau  bradicardii (bătăi cardiace lente), sau chiar pauze în activitatea electrică a inimii.

Holtterul de tensiune arterială sau cum este denumit modern – monitorizare ambulatorie a valorilor tensiunii arteriale, reprezintă un aparat asemanator cu tensiometrul convențional de braț pe care majoritatea pacienților îl dețin, ce are rolul de a monitorizata valorile tensiunii arteriale pe o perioadă de 24 ore, la intervale regulate de timp și înregistrarea lor, pacientul fiind liber să își desfășoare activitățiile zilnice normale pe această perioadă de timp” explică dr. Demiras.

Ambele dispozitive înregistrează semnele vitale ale organismului uman și au o importanță deosebită în evaluarea completă a stării de sănătate a pacienților.

Potrivit medicului, diferențele dintre cele două dispozitive constau în faptul că fiecare în parte monitorizează parametri diferiți. Holterul TA monitorizează valorile tensiunii arteriale 24 h (atât pe parcursul zilei, cât și pe parcursul nopții, la intervale diferite de timp).

Holterul EKG monitorizează activitatea electrică a inimii (bătăiile inimii) pe un interval de timp variabil, în funcție de tipul acestuia.

Montarea este foarte simplă și rapidă

Holterele sunt dispozitive medicale care se montează pe pacient doar de către cadrele medicale specializate, în cabinetul medical sau la patul bolnavului. Montarea este foarte simplă și rapidă fără a produce vreun disconfort pacientului.

Nu se pot achiziționa din farmacie de către pacienți și nici utiliza decât sub supraveghere medicală. Nu exista contraindicații pentru efectuarea acestor investigații. Gravidele pot de asemenea efectua aceste investigații fără niciun fel de probleme.

Ce afecțiuni sunt diagnosticate cu ajutorul holterelor?

”Holtterul TA are ca scop diagnosticarea hipertensiunii arteriale, sau hipotensiunii, evaluarea hipertensiunii de graniță/TA oscilante, pentru evaluarea eficienței tratamentului indicat și ajustarea lui, cât și excluderea diagnosticului de hipertensiune de halat alb (o valoare a tensiunii arteriale mai mare la cabinetul medical față de valoarea înregistrată la domiciliu).

Holtterul ECG scoate în evidență modificări în activitatea electrică a inimii, care nu pot fi surprinse pe o electrocardiogramă simplă, care înregistrează doar câteva secunde. Tulburările de ritm cardiac ce pot fi surprinse în urma moniotorizării holtter ECG sunt variate – de la anomalii ca fibrilația atrială, aritmii supraventriculare sau ventriculare până la tulburări de conducere ca blocurile atrioventriculare de diverse grade”, explică  dr. Demiras, potrivit Antena 3.

Monitorizarea holter

Pacienții ar trebui să se adreseze medicului în momentul în care prezintă simptome diverse, cum ar fi amețeli, cefalee, tinitus – zgomot în urechi, palpitații – bătăi neregulate ale inimii, durere în piept, lipsa de aer – dispnee la efort sau în repaus, medicul urmând a recomanda investigațiile necesare pentru fiecare simptomatologie în parte.

După ce se desacarca holterul și se citește rezultatul, medicul va recomanda modificări în schema terapeutică existentă dacă este nevoie, sau va iniția tratametul pentru problemele descoperite. În cazul afecțiunilor electrice ale inimii, tratamentul poate fi farmacologic sau nonfarmalogic. Tratamentul nonfarmacologic constă în proceduri intervenționale ca abalția sau cardiostimularea permanentă prin implantarea unui stimulator cardiac, un dispozitiv care are rol de a identifica precoce feomene electrice patologice și a le opri.

La ARES, pacienții pot beneficia de monitorizare holter TA și holter EKG, în urma consultului medical de specialitate, precum și de tratamente intervenționale pentru aritmiile cardiace identificate în urma monitorizării cu holter EKG.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel