joi, iunie 4, 2020

Din păcate, suntem în top atunci când vine vorba despre tratarea diferitelor afecțiuni cu medicamente luate ”după ureche”. Dacă acest lucru este mai greu de îndreptat, femeile care tocmai au primit confirmarea unei sarcini este bine să reevalueze toate aceste obiceiuri, deloc sănătoase, și să apeleze la sfatul medicului.

Pentru că în perioada sarcinii, niciun medicament nu ar trebui luat fără acordul specialistului, am discutat cu Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. Acesta ne-a spus ce are voie și ce nu o gravidă în sarcină.

Citește și:

Cele nouă luni de sarcină reprezintă o perioadă delicată și frumoasă pentru majoritatea viitoarelor mame, chiar dacă aceasta înseamnă un plus de atenție pentru alimentație, stil de viață, medicație etc. Dar ce nu trebuie uitat nicio secundă este faptul că între mamă și făt există o strânsă legătură. Iar orice substanță pe care gravida o ia poate avea efect negativ asupra bebelușului.

Citește și:

Multe dintre medicamentele uzuale sunt testate și se cunosc efectele lor asupra fătului, astfel că sunt permise a fi folosite în timpul sarcinii. Pentru altele însă, și sunt destul de multe, nu se cunosc efectele, nefiind testate suficient, astfel că nu sunt prescrise pentru o gravidă.

În primele trei luni de sarcină se formează organele fătului, tocmai de aceea administrarea medicamentelor fără recomandare medicală crește riscul apariției malformațiilor fetale, iar pericolul pentru făt este crescut. Orice substanță ajunge în sângele mamei, acesta va ajunge foarte repede și la făt, prin intermediul placentei.

Citește și:

O categorie aparte este reprezentată de vitaminele prenatale, pentru care nu există niciun pericol, cu atât mai mult cu cât acestea sunt prescrise de medicul care urmărește sarcina și sunt recomandate dacă există diverse carențe de vitamine.

O altă categorie de medicamente ce pot fi folosite de viitoarele mame este cea care poate fi administrată și bebelușilor, cum este paracetamolul. Dacă un medicament poate fi administrat unui bebeluș, fără să-l afecteze negativ, atunci acel medicament este permis și viitoarei mame, neafectând sănătatea bebelușului. Dar, chiar și în aceste cazuri, pentru orice durere – de cap, măsea, musculară etc – este recomandat ca viitoarea mamă să consulte medicul de specialitate, singurul avizat să stabilească și să prescrie un tratament.

Antibioticele

Un capitol aparte îl reprezintă această grupă de medicamente, mai ales că unele sunt destul de des prescrise în sarcină, în timp ce altele nu. În timpul sarcinii, multe gravide se confruntă cu infecțiile urinare și cu streptococul B, și doar tratamentul cu antibiotic este cel care le ameliorează starea de sănătate. Pneumonia, bronșita, sinuzita, netratate, pot fi o amenințare pentru copil, tocmai de aceea tratamentul cu Augmentin, un antiobitic cu spectru larg de acțiune, este adeseori recomandat pentru tratarea afecțiunii. Din categoria antibioticelor permise în sarcină, pe care doar medicul specialist le poate prescrie, se mai numără Penicilina, Amoxicilina, Eritromicina, Ampicilina, Cefaclor.

Medicamente interzise în sarcină: 

În funcție de gradul în care acestea pot afecta dezvoltarea fătului, aceste medicamente interzise sunt împărțite în grupe de risc după cum urmează:

  • categoria A – medicamente testate în timpul sarcinii și despre care se poate spune că sunt sigure, dar, doar cu recomandarea medicului specialist. Din această categorie fac parte vitaminele, medicamentele cu conținut de fier, cele pentru glanda tiroidă.
  • categoria B – medicamente ce nu au fost testate pe femei însărcinate, dar au fost testate pe animale, fără a avea însă efecte nocive: insulină, metoclopramid, diclofenac înainte de ultimul trimestru . Apoi intră în categoria D, loperamid (imodium), aciclovir etc.
  • categoria C – medicamente a căror siguranță nu a fost dovedită, nefiind testate pe oameni și animale: ciprofloxacin, furosemid, dexametazonă, hidrocortizon etc.
  • categoria D – medicamente cu risc, dar administrarea lor în doze foarte mici este benefică, cel mai elocvent exemplu fiind aspirina. Administrarea acesteia în ultimul trimestru este riscantă, putând influența creșterea fătului, dar administrată sub supraveghere medicală. Mai exact, aspirina poate preveni preeclampsia, oprește travaliul prematur etc.
  • categoria X – medicamente strict interzise în timpul sarcinii: hormoni estrogeni, xanax, iod radioactiv etc.

Atenție!
Femeile însărcinate nu trebuie să ia ibuprofen în timpul ultimelor trei luni de sarcină.

Dacă înainte de confirmarea sarcinii viitoarea mămică suferă de diabet zaharat, astm bronșic, hipertensiune arterială sau o altă boală cronică, este important să informeze medicului încă de la prima consultație. Tratamentele pentru aceste afecțiuni nu se întrerup. Dar cel mai probabil vor suferi o ajustare a dozelor sau unele medicamente vor fi înlocuite cu unele considerate sigure pentru dezvoltarea fătului.

Parteneri