Sari la conținut

Tot ce trebuie să știi despre piciorul diabetic: simptome de alarmă, cauze, prevenție, tratament

Picior diabetic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptomele diabetului care apar pe picioare

Piciorul diabetic: simptome de alarmă, cauze, prevenție, tratament. Îmbătrânirea populației, sedentarismul și obezitatea au înmulțit numărul diabeticilor. Controlul factorilor de risc asociați diabetului îmbunătățește speranța de viață a celor afectați.

O leziune foarte caracteristică persoanelor cu diabet zaharat este piciorul diabetic, care este rezultatul unor modificări ale sensibilității (neuropatie periferică) și ale irigațiilor arteriale (artropatie periferică).

Riscul de a suferi de această leziune crește pe măsură ce diabetul progresează, ajungând la o incidență mare a amputațiilor. Se estimează că 15% dintre diabetici vor prezenta leziuni compatibile cu piciorul diabetic la un moment dat în viața lor.

Piciorul diabetic. Cauze

Cele mai importante cauze pentru dezvoltarea piciorului diabetic sunt:

  • controlul slab al diabetului,
  • neuropatia,
  • deformările piciorului (artropatia Charcot),
  • arteriopatia
  • fumatul.

80% dintre pacienții cu picior diabetic prezintă o sensibilitate alterată, iar aceștia sunt cei mai predispuși la dezvoltarea de ulcere.

Aceste modificări facilitează ca o traumă sau o rană minimă să provoace ulcere sau răni greu de vindecat și care provoacă:

  • infecții grave,
  • dureri
  • și, în situații avansate, chiar amputații.

Simptome de alarmă pentru piciorul diabetic

Primele semne care ar trebui să vă avertizeze despre apariția piciorului diabetic sunt:

  • roșeața în unele zone ale piciorului,
  • creșterea temperaturii,
  • zonele cu calus care nu se ameliorează și, în cele din urmă, se ulcerează.

Aceste leziuni inițiale pot evolua spre un ulcer profund și pot ajunge la os, determinând osteomielita, iar în final, în situații foarte avansate, gangrena piciorului. Cu o bună urmărire și control, acestea sunt răni care pot fi prevenite.

Prevenție și metode de tratament

Controlul strict al diabetului zaharat și al celorlalți factori de risc menționați mai sus reduc semnificativ incidența acestor complicații.

Pacienții diabetici trebuie să fie examinați în mod regulat în acest sens de către medicii lor și trebuie educați cu privire la igiena corectă și îngrijirea picioarelor.

În acest sens, câteva sfaturi sunt:

  • Nu tăiați excesiv unghiile.
  • Nu mergeți desculț.
  • Verificați temperatura apei înainte de a vă scufunda picioarele.
  • Folosiți creme hidratante.

Trebuie efectuată o inspecție frecventă de către medic sau asistente a zonelor piciorului, trebuie evaluată sensibilitatea (superficială și la vibrații, cu microfilament și respectiv diapazon) pentru a depista primele semne de neuropatie, efectuarea indexului gleznei/brahial pentru a evalua boala arterială și a urmări cu atenție rănile aparent inofensive.

Înainte de apariția calusurilor sau a unor deformări, nu trebuie să ezitați să consultați un podolog sau un traumatolog, în funcție de tipul de leziune.

Atunci când se depistează leziuni de acest tip, se vor indica antibiotice și îndepărtarea atentă a pielii infectate sau necrozate prin cure zilnice la centrul dumneavoastră de sănătate, sau cure mai complexe care necesită un chirurg vascular.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel