Sari la conținut

Tot ceea ce trebuie să știi despre reacțiile alergice provocate de vaccin. Cât de periculoase sunt, de fapt?

o singură doză de vaccin anti-COVID

La nivel mondial, o serie de state au început campaniile de imunizare cu vaccinurile de la companiile farmaceutice Pfizer și Moderna. Până acum s-au identificat anumite efecte adverse de diferite tipuri, iar formele manifestate variază de la cele ușoare la cele care au nevoie de asistență medicală de specialitate. În acest sens, specialiștii trag un semnal de alarmă: reacțiile alergice provocate de vaccin sunt rare și se manifestă de obicei la persoanele cu un istoric medical specific.

Potrivit Huffpost, reacțiile alergice provocate de vaccin au fost identificate, de multe ori, la persoanele care au suferit anumite efecte adverse din cauza administrării altor vaccinuri. Persoanele care au dezvoltat reacții severe (care se definesc prin necesitatea de asistență medicală de specialitate) nu ar trebui să fie imunizați cu a doua doză de vaccin, recomandă FDA. Ce ar trebui să știi despre efectele adverse și ce implică acestea?

Procentul persoanelor care au manifestat reacții alergice provocate de vaccinul Pfizer este redus

FDA ( Agenția Medicamentului din S.U.A) a declarat 5 reacții alergice severe la aproximativ 128.000 de persoane vaccinate. Acest lucru atestă că efectele severe sunt destul de rare și, de asemenea, acestea pot fi tratate ușor cu ajutor medical de specialitate. Specialiștii evidențiază că persoanele care ar trebui să ceară sfatul medicului înainte de a se vaccina sunt cele care au suferit în trecut de reacții alergice la alte vaccinuri administrate.

Majoritatea vaccinurilor cauzează reacții alergice

Reacțiile alergice severe nu au fost întâlnite numai la vaccinurile dezvoltate de Pfizer și Moderna. De fapt, majoritatea vaccinurilor cauzează o reacție alergică la un număr restrâns de oameni, susține un specialist. Cele manifestate din cauza vaccinurilor Pfizer și Moderna s-ar putea să fie într-un număr chiar mai mic, față de alte vaccinuri dezvoltate până în prezent, indiferent de motivul pentru care au fost concepute.

Dacă ai reacționat în trecut la un alt vaccin administrat, ar trebui să ceri sfatul medicului înainte de a te imuniza cu cele anti-Covid.

Specialiștii din domeniul medical le recomandă persoanelor cu un istoric de alergii, în special celor care au avut reacții la compușii din alte formule de vaccin, să ceară sfatul medicului. Medicul va decide dacă o persoană va putea face vaccinul sau, în unele cazuri, pacienții vor fi supravegheați pentru 30 de minute post-vaccinare. Orice reacție alergică ar trebui să fie vizibilă în aproximativ jumătate de oră.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel