Sari la conținut

Tot mai mulți copii suferă de această boală. Medic: Maladia este o boală virală

Sursă foto: Facebook

Tot mai mulți copii suferă de această boală. Boala gură-mână-picior este o afecțiune virală, des întâlnită în sezonul cald, care apare la copiii. Maladia este foarte contagioasă. Se manifesta prin apariția unei erupții pe palme, tălpi și gură. Denumirea bolii provine de la localizarea erupției.

Tot mai mulți copii suferă de această boală. Medic: Maladia este o boală virală

Despre această boală a vorbit medicul Mihai Craiu. Într-o postare de pe pagina Spitalul virtual pentru copii, pediatrul vorbește despre sindromul mână-picior-gură. Este o boală care îi chinuie nu doar pe pacienți, ci și pe ceilalți membri ai familiei.

Potrivit medicului, este una dintre maladiile diagnosticate în mod frecvent în Compartimentul de Urgenţe al Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC).

În acest context, având în vedere numărul mare de copii diagnosticați, pediatrul Mihai Craiu vine cu o serie de recomandări. Într-o astfel de situație, atrage el atenția, este bine ca părinții să nu apeleze la tratamentul cu medicamente antibiotice.

„Maladia este o boală virală, produsă de enterovirusuri. Cel mai des coxsackie A16, A6 şi enterovirus 71, conform CDC. Apare mai ales în sezonul cald, vara şi toamna şi afectează toate grupele de vârstă, inclusiv adulţii. Dar este mai frecvent întâlnită la preşcolari ce merg în colectivitate. Deoarece aceştia stau foarte aproape unul de celălalt, se ating deseori şi nu se protejează când strănută sau tuşesc”, a arătat medicul Mihai Craiu, în postarea de pe pagia Spitalul virtual pentru copii.


Debutul bolii

Boala începe ca toate virozele cu febră şi gât roşu. Uneori apar leziuni ulcerate pe mucoasa bucală, pe limbă, pe gingii. Aceste eroziuni sunt foarte dureroase şi duc la sialoree (curge saliva din gură), fapt ce creşte riscul de contagiune în creşă/grădiniţă. Contagiozitatea este de circa 7-10 zile, motiv pentru care un astfel de caz trebuie izolat la domiciliu”, a mai spus dr. Mihai Craiu.

Printre simptome, medicul indică pete roşii ca nişte perluţe, o erupție tipică, ce apare pe mâini şi picioare în perioada în care copilul este febril, vreme de 1-2 zile.

„Vom observa pe piele pete roşii (macule), unele vezicule (ca nişte perluţe mici, cât boabele de orez, cu lichid limpede) sau pustule (vezicule cu lichid purulent). Uneori erupţia este şi pe membre sau pe corp, dar aproape în toate cazurile e localizată pe palme, plante şi în gură, de unde şi numele bolii”, a mai arătat medicul Mihai Craiu.

Cu ce pot fi tratați copiii

Pediatrul concluzionează arătând că în astfel de situații de boală nu este nevoie de un tratament cu antibiotice. Și, precizează, copiii pot fi trataţi acasă cu antitermice și diferite soluții pentru afte bucale. Mihai Craiu susține că boala trece de la sine, fără prea multe intervenții, motiv pentru care nu este nevoie de antibiotice.

Dr. Mihai Craiu: FĂRĂ ANTIBIOTICE!!!

„De obicei copiii pot fi trataţi acasă cu antitermice (paracetamol şi/sau ibuprofen), soluţie/gel de afte bucale şi multe lichide. FĂRĂ ANTIBIOTICE!!! După vindecare se poate observa descuamarea pielii şi rareori şi căderea unghiilor (onichomadesis). Până la urmă boala trece singură… Vă rog să nu utilizaţi antibiotice şi nici să duceţi în spaţii comune copilul timp de o săptămână. O vară liniştită!”, a încheiat medicul.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel