Sari la conținut

Tot mai mulți români suferă de diabet. Un nou factor de risc, responsabil pentru creșterea numărului de pacienți. Află dacă te expui riscului

Diabetul este o afecțiune complexă deoarece nu se vindecă și poate declanșa complicații serioase. Din fericire, poate fi controlat cu ajutorul tratamentelor și alimentației.

Pentru a obșine energie, corpul nostru transformă alimentele ingerate în glucoză, prin procesul de digestie. Apoi, glucoza ajunge în sânge și este sintetizată cu ajutorul insulinei produse de pancreas.

Diabetul este afecțiunea care determină o funcționare necorespunzătoare a pancreasului, când acesta nu produse insulina necesară, sau corpul nu o folosește în mod corespunzător.

Simptome specifice ale diabetului:

  • sete
  • urinare frecventă și în cantități mai mari decât de obicei
  • apetit ridicat
  • oboseală
  • vedere încețoșată
  • furnicături sau amorțeală a membrelor
  • infecții ale pielii
  • infecții ale tractului urinar

Tot mai mulți români, bolnavi de diabet

Pandemia de coronavirus a afectat sănătatea multor persoane. Specialiștii semnalează că infecția COVID ar putea fi un factor care influențează dezvoltarea diabetului.

Stilul de viață nesănătos din pandemie, de asemenea, a contribuit la dezvoltarea bolii.

Pandemia de COVID a afectat viața oamenilor din mai multe puncte de vedere, însă medicii trag acum un nou semnal de alarmă: tot mai mulți români suferă de diabet, iar vârsta medie a pacienților scade.

În județul Sălaj, de exemplu, incidența diabetului a ajuns la cote nemaiîntâlnite, medicii știu de aproximativ 17.000 de persoane care au diferite forme ale bolii, comunică RRA.

Şi mai periculos este că fără măsuri concrete de prevenire, diabetul va afecta și mai multe persoane, pe fondul alimentației incorecte și a reducerii timpului alocat mișcării.

Datele medicilor specialiști arată că numărul cazurilor de diabet a crescut mult mai ales în ultimii doi ani, iar printre pacienți se numără tot mai mulți tineri. De vină, spun medicii, sunt obezitatea, dezechilibrul alimentar și sedentarismul, dar și cauze genetice.

Lunar este depistat un număr îngrijorător de persoane care suferă de diabet. Medicii specialiști au atras atenția că boala poate fi prevenită numai prin programe concrete, care urmăresc promovarea mișcării și a unei alimentații echilibrate, atât în rândul copiilor, dar și printre adulți.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel