Sari la conținut

COVID-19 poate declanșa dezvoltarea diabetului. Medic australian: ”Poate fi o nouă formă de diabet”

COVID-19 poate declanșa dezvoltarea diabetului. Un grup de experți internaționali în diabet consideră că unele persoane pot dezvolta diabet, pentru prima dată, din cauza unei forme severe de COVID-19, boala respiratorie cauzată de virusul SARS-CoV-2. Cerecetătorii au înființat și un registru care să investigheze legătura posibilă dintre cele două afecțiuni. 

Diabetul zaharat se dezvoltă atunci când organismul ăși pierde capacitatea de a regla nivelul glicemiei. Poate rezulta, fie din deteriorarea celulelor beta din pancreas care produc hormonul insulină (atunci apare deibaetul de tip 1), fie când organismul devenine insensibil la hormon, ceea ce duce la apariția diabetului de tip 2.

Un grup de 17 specialiști în diabet din întreaga lume suspectează că există o relație bidirecțională între diabet și COVID-19.

COVID-19 poate declanșa dezvoltarea diabetului

Într-o scrisoare către The New England Journal of Medicine, ei scriu că, deși experții știu că diabetul poate crește riscul de COVID-19 sever al unei persoane, unele dovezi arată că pacienții pot dezvolta diabet, pentru prima dată, ca urmare a infecției cu noul coronavirus.

Specialiștii remarcă faptul că infecția COVID-19 poate provoca complicații metabolice severe la persoanele cu diabet, necesitând un tratament cu doze excepțional de mari de insulină.

De asemenea, ei citează un raport de caz de la un spital din Singapore al unui bărbat anterior sănătos, care a dezvoltat complicații diabetice după ce a contractat COVID-19.

În plus, un studiu realizat în 2010 pe 39 de pacienți care au primit tratament pentru sindromul respirator acut sever (SARS) într-un spital chinez a indicat că 20 dintre acești pacienți spitalizați au dezvoltat diabet, pentru prima dată.

SARS-CoV-1, un coronavirus strâns legat de SARS-CoV-2, provoacă SARS. Ambele virusuri intră în celulele umane prin intermediul aceluiași receptor, cunoscut sub numele de ACE2 (enzima care transformă angiotensina 2).

În scrisoarea lor, specialiștii în diabet subliniază că multe țesuturi metabolice cheie din organism, inclusiv celule beta din pancreas, țesutul adipos (grăsimea), intestinul subțire și rinichii conțin receptori ACE2.

Ei cred că atunci când aceste virusuri se atașează de receptorii ACE2, pot declanșa schimbări în metabolismul glucozei care agravează diabetul preexistent sau pot declanșa afecțiunea pentru prima dată.

Două pandemii

Specialiștii au înființat Registrul CoviDiab pentru a strânge date despre legătura dintre noul coronavirus și apariția diabetului, de la medici.

„Diabetul este una dintre cele mai răspândite boli cronice, iar acum realizăm consecințele inevitabilei ciocniri dintre două pandemii”, spune Francesco Rubino, profesor de chirurgie metabolică la King’s College London din Regatul Unit și co-investigator al proiect.

„Având în vedere perioada scurtă de contact uman cu acest nou coronavirus, mecanismul exact prin care virusul influențează metabolismul glucozei este încă neclar și nu știm dacă manifestarea acută a diabetului la acești pacienți reprezintă tipul clasic 1, tip 2, sau posibil o nouă formă de diabet. ”

Una dintre cele mai importante întrebări va fi dacă pacienții care dezvoltă diabet în acest fel rămân cu un risc mai mare pentru afecțiune după ieșirea din spital.

Paul Zimmet, profesor de diabet la Universitatea Monash din Melbourne, Australia spune: „Nu știm încă magnitudinea diabetului declanșat COVID-19 și dacă va persista sau se va rezolva după dispariția infecției și dacă COVID-19 crește sau nu riscul de diabet viitor.

Prin instituirea acestui registru global, apelăm la comunitatea medicală internațională pentru a împărtăși rapid observațiile clinice relevante care pot ajuta la răspunsul la aceste întrebări.”

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel