Sari la conținut

Toți nutrienții de care organismul tău are nevoie odată cu înaintarea în vârstă. Reduc riscul bolilor grave și adaugă ani vieții

Pensionari
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Veste buna pentru seniori

Alimentația este esențială pentru sănătatea organismului nostru. În mod ideal, aceasta trebuie să asigure toți nutrienții de care organismul nostru are nevoie, natural.

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul nostru pierde anumite rezerve sau, cu atât mai mult, are nevoie de un surplus când vine vorba de anumiți nutrienți.

Astfel, este important să știi ce nevoi are organismul tău pentru a te asigura că rămâne puternic și sănătos de-a lungul timpului.

Nutrienți necesari odată cu înaintarea în vârstă

Calciu

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul pierde mari rezerve de calciu. Acest lucru poate duce la probleme semnificative ale sistemului osos, dar afectează și mușchii, vasele de sânge și celulele. Astfel, este necesar ca după vârsta de 50 de ani (în cazul femeilor) și 70 de ani (în cazul bărbaților) să consumați cu 20% mai mult calciu decât majoritatea persoanelor, notează WebMD.

Vitamina B12

Vitamina B12 este esențială pentru producerea celulelor nervoase și celulor din sânge. Aceasta poate fi obținută din carne, pește, ouă și produse lactate. După vârsta de 50 de ani, anumite persoane se confruntă cu absorbția de vitamina B12 și este necesar consumul alimentelor care conțin nutrientul sau, de asemenea, a suplimentelor alimentare.

Vitamina D

Vitamina D este necesară pentru absorbția calciului și are un rol important în prevenirea osteoporozei. De asemenea, ajută la întărirea sistemului imunitar, a mușchilor și a celulelor nervoase.

Vitamina B6

Este necesară pentru lupta împotriva agenților infecțioși și pentru rpoducerea de energie. De asemenea, este importantă pentru dezvoltarea creierului în cazul bebelușilor. În cazul adulților, aceasta este asociată cu o memorie mai bună.

Magneziu

Ajută organismul să producă proteine și îmbunătățește structura osoasă. Odată cu înaintarea în vârstă și consumul de medicamente, nivelul de magneziu poate fi afectat, caz în care este necesar un aport optim.

Probiotice

Acestea subt bacterii bune care menține sănătatea intestinului. Nivelul lor poate fi diminuat de anumite probleme medicale și un sistem imunitar slăbit.

Acizi grași Omega-3

Acești acizi sunt esențiali pentru organism, dar nu pot fi produși de acesta în mod natural. Ei protejează împotriva bolii Alzheimer, artritei și degenerescenței maculare, care poate duce la pierderea văzului.

Zinc

Este important pentru menținerea simțurilor, precum mirosul și gustul, dar și pentru combaterea inflamației și infecțiilor, elemente importante mai ales pentru persoanele în vârstă.

Seleniu

Protejează celulele împotriva leziunilor și susține funcțiile normale ale tiroidei. Cu atât mai mult, seleniul menține sănătatea mușchilor și poate preveni cancerul și demența.

Potasiu

Deși nu este un nutrient foarte popular, potasiul joacă un rol important în aproape toate funcțiile organismului, fiind esențial li pentru inimă, rinichi, mușchi și nervi. Reduce riscul de accident vascular, tensiune arterială crescută și osteoporoză.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel