vineri, iunie 2, 2023

Aditivii alimentari sunt substanțe chimice, utilizate pentru a îmbunătăți aspectul, gustul sau chiar mirosul alimentelor. De asemenea, aditivii sunt folosiți și pentru a extinde termenul de valabilitate al produselor.

Majoriatea produselor găsite în comerț sunt pline de aditivi alimentari. Din nefericire, foarte puține produse mai sunt naturale și curate. Dacă vrem să optăm pentur o alimentație mai sănătoasă este necesar să învățăm să citim eticheta.

Te-ar mai interesa: „Părinții mei nu mă iubesc!”: 6 motive pentru care...

Totul despre aditivii alimentari

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare câteva informații relevante despre aditivii alimentari, ce rol au și cum îi recunoaștem.

Ghidul aditivilor alimentari.

Coloranți conservanți sau potențiatori de gust, agenți de îngroșare sau de afânare, există o multitudine de substanțe pe care industria alimentară le folosește ca să facă mâncarea gustoasă, apetisantă și sigură pentru consum. Poartă inițiala E de la Europa, urmată de 3 sau 4 cifre. Folosirea lor este justificată, autorizată și strict reglementată, însă toată lumea încearcă să-i evite.

Te-ar mai interesa: Iată ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci piz...

De ce ne temem de E-uri? Chiar dacă au fost create în beneficiul nostru, s-a dovedit că unele dintre ele au efecte negative asupra sănătății. În ultimii ani lista aditivilor alimentari a crescut spectaculos, iar mâncarea a ajuns să fie mai mult chimie, decât bucătărie.

Ca să vă fie mai ușor să descifrați etichetele, țineți cont că există 9 categorii de aditivi alimentari. Prima cifră indică familia din care fac parte: E1 pentru coloranți, E2 pentru conservanți, E3 pentru antioxidanți, E4 pt agenți de îngroșare, E5 sunt antiaglomeranți, E6 potențiatori de gust, E7 pentru palatabilitate sau senzația din gură, E8 sunt arome iar E9 îndulcitori.

Te-ar mai interesa: Oboseala persistentă poate fi un semn al bolilor d...


Care este rolul lor?

– Conservanții și antioxidanții previn alterarea alimentelor. Ei mențin prospețimea și aspectul unui produs, fie că vorbim de textura pâinii sau de culoarea fructelor și legumelor. Care sunt conservanții cu risc? Sulfiții E220-228 pot declanșa criza de astm iar nitriții E249-251 pot favoriza apariția de compuși cancerigeni.

– Coloranții sunt folosiți ca să facă un produs mai atrăgător, fie că e vorba de prăjituri, bomboane sau mezeluri. Toată lista lui E100 înseamnă culoare adăugată suplimentar. Reputație negativă are E150 acuzat că ar provoca hiperactivitate la copii și E171.

Te-ar mai interesa: Eliminarea acidului uric. Alimente și băuturi reco...

– Dintre potențiatorii de gust cel mai cunoscut este glutamatul adică E620-625. Responsabil de gustul umami, adică delicios, la unele persoane poate declanșa dureri de cap și tulburări respiratorii, așa că doza maximă admisă a fost limitată la 30mg/kg corp/zi.

– Stabilizatorii și emulsifianții au rolul de a menține textura alimentelor, de a le face omogene. Sosurile și maioneza, înghețata și prăjiturile conțin fie gliceride și lecitină E322 pentru cremozitate, fie gelatină și agar agar E406 pentru fermitate.

Te-ar mai interesa: ”De ce mă înțeapă inima?” Stresul, atacul de panic...

– Agenții de îngroșare și gelifianții dau consistență și vâscozitate alimentelor. Sunt obținuți din proteine sau din amidon și cei mai cunoscuți sunt pectinele E440 sau guma de guar E412.

– Am lăsat la final îndulcitori unde figurează ceara de albine E901, aspartamul E951 și zaharina E954.

În cadrul fiecărei familii există aditivi naturali, proveniți dintr-un ingredient vegetal sau animal, cum este de ex vitamina C din citrice sau pectina din mere. Însă majoritatea aditivilor sunt de sinteză sau artificiali, fabricați în laborator. Pentru că sunt mai ieftini. Așa că dacă vreți mâncare de calitate, alegeți produse cu cat mai puține E-uri!”, explică Mihaela Bilic, nutriționist.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private