Sari la conținut

Totul despre drenajul limfatic abdominal. Kinetoterapeut: Grăsime abdominală este direct legată de circulația limfatică deficitară

drenajul limfatic
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
totul despre drenajul limfatic

Totul despre drenajul limfatic abdominal. Prea umflat, prea moale, insuficient de plat, prea flasc… burta este complexul numarul 1 al oamenilor din întreaga lume. Drenajul limfatic al burticii este una dintre soluțiile blânde de îmbunătățire a calității pielii și a distribuției grăsimilor în această zonă a corpului.

Clara Chocano, kinetoterapeut calificat de stat în Vincennes, explică totul despre acest masaj drenant. Este o tehnică de masaj care stimulează sistemul limfatic astfel încât să-și îndeplinească cât mai bine funcția de purificare.

Clara Chocano, kinetoterapeut: Sistemul limfatic este paralel cu sistemul venos, ceea ce ajută la eliminarea sângelui de tot ce nu are nevoie, fiind supranumit „gunoiul organismului”.

Această rețea limfatică este în proporție de 80% subcutanată , adică pe suprafața de deasupra aponevrozelor musculare, și 20% submusculară , adică mai profundă.

Citeste si:

„Drenajul limfatic manual va viza în principal sistemul limfatic superficial”, spune Clara Chocano. Daca exista indicatii medicale pentru drenaj limfatic, efectuat de un kinetoterapeut, aceasta tehnica este astazi asociata in principal cu un masaj in scop estetic, cu scopul de a ameliora tesuturile adipoase situate pe zona abdominala. „Totuși, aceasta este o denumire greșită , deoarece drenajul limfatic în sensul strict al termenului este foarte blând și nu mobilizează grăsimea profundă, deoarece se concentrează pe 80% din sistemul limfatic superficial. Teoretic este un masaj destinat tratarii patologiilor asociate sistemului limfatic , precum limfedemul ., varice sau varice”, precizează kinetoterapeutul.

Cu toate acestea, sub denumirea de drenaj limfatic există masaje mai profunde, al căror scop este dezfundarea sistemului limfatic abdominal, pentru a evita acumularea de țesut adipos pentru a favoriza transportul lipidelor. „În sensul strict al termenului, ar trebui să folosim mai degrabă masajul abdominal profund , care urmărește să activeze sistemul limfatic adânc în organele de la nivelul viscerelor”, continuă kinetoterapeutul.

Manual sau dispozitiv: cum se drenează limfa?

Drenajul limfatic blând în stomac este cel mai adesea manual. Cand este in scop estetic, trebuie sa fie adanc pentru a incerca dislocarea grasimilor abdominale viscerale, situata in zona submusculara, potrivit Sante Magazin.

Există așa- numitele aparate de presoterapie , eficiente pentru un masaj drenant care stimulează circulația veno-limfatică, prin presiune intermitentă menită să favorizeze eliminarea apei acumulate în țesuturi.

„Aceste aparate de presoterapie cu drenaj limfatic estetic sunt destul de controversate în kinetoterapie, deoarece nu respectă direcția anatomică a vaselor limfatice , ceea ce este o condiție prealabilă pentru drenajul limfatic medical”, subliniază Clara Chocano.
Acest lucru nu pune sub semnul întrebării eficacitatea lor , ci doar legitimitatea lor de a fi cunoscut sub numele de drenaj limfatic.

Care sunt beneficiile acestui masaj profund?
Beneficiile drenajului limfatic profund sunt imediate, deoarece se simt la 30 de minute de la prima sedinta. „Circulația limfatică este activată, astfel încât pacientul se simte imediat mai ușor și mai puțin balonat . Există un real confort în ceea ce privește tranzitul, precum și o respirație mai bună, pentru că eliberăm tensiunea din diafragmă”, explică kinetoterapeutul.

Pe termen lung și după mai multe ședințe, puteți observa o distribuție mai bună a grăsimii localizate pe abdomen și un abdomen mai plat.

Tehnica: cum se face un drenaj sau masaj limfatic al burticii?
Drenajul limfatic în sensul medical al termenului trebuie să respecte anatomia sistemului limfatic. Fiecare regiune a abdomenului este drenată de o rețea limfatică predefinită conform celor patru cadrane definite de medicul francez Sappey în 1874 . „Pantecul este împărțit în 4 cadrane, deci centrul este buricul . Începem masajul cu cadranul din stânga sus, apoi din stânga jos, din dreapta jos și din dreapta sus, pentru a ne întoarce în sensul acelor de ceasornic”, descrie kinetoterapeutul.

Tehnica este foarte blanda, si consta in asezarea usoara a marginii mainii pe burta si rularea ei usor de la palma pana la varful degetelor pentru a trage pielea burtii. Acest drenaj face posibilă dezumflarea eficientă și blândă, dar într-un mod mai sustenabil pe termen lung. Sunt deosebit de eficiente în ameliorarea tulburărilor digestive cronice.

În masajul abdominal profund în scop estetic , acest sens anatomic al masajului nu trebuie respectat, iar gestul este realizat mult mai profund, pentru a mobiliza grăsimea viscerală.. „Rezultatele sunt foarte rapide, cu stomacul dezumflat instantaneu, dar mai puțin durabil decât cu drenaj limfatic blând care va avea în cele din urmă mai mult impact asupra remodelării stomacului”, rezumă Clara Chocano. Aceste masaje abdominale profunde pot fi efectuate de un maseur sau o maseuza, si nu anume de un kinetoterapeut.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.