Sari la conținut

Totul despre ”DROGUL MURDAR”. Cercetător: Creierul se închide

consumul de alcool
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Consumul de alcool, asociat cu 200 de boli

Totul despre ”DROGUL MURDAR”. În timpul sărbătorilor, mulți vor sărbători cu un pahar două sau trei de alcool. Așadar, este posibil să trecem nevătămați prin dimineața de după noaptea precedentă?

Alcoolul este numit de cercetătorul Emily Palmer, cercetător la Imperial College London, care studiază mahmureala, „un drog murdar. Are un impact asupra mai multor sisteme din creier”, spune Emily Palmer

 

„Dacă bei primul pahar, în creier se eliberează un neurotransmițător numit acid gama-aminobutiric sau Gaba. Gaba încetinește creierul. Acționează asupra receptorilor din cortex, în special asupra părților implicate în procesele de gândire și control. Reduce capacitatea unei celule nervoase de a trimite și de a primi mesaje chimice în tot sistemul nervos central.

Așadar, pentru primele unul până la trei pahare, pe măsură ce Gaba este eliberat, vă simțiți relaxat”, spune Rayyan Zafar, neuropsihofarmacolog la Imperial College London și cercetător pentru organizația caritabilă Drug Science, conform The Guardian.

Alcoolul se mută din cortex, care controlează comportamentul, în cerebel, care se ocupă de mișcare, coordonare motorie și echilibru.

Apoi, intoxicația cu alcool atinge măduva, chiar în mijlocul creierului. Aceasta controlează sistemele autonome, inclusiv bătăile inimii, respirația și tensiunea arterială.

Totul despre ”DROGUL MURDAR”.

„Creierul se închide pur și simplu. De aceea oamenii numesc alcoolul un depresiv; nu pentru că te face să te simți deprimat, ci pentru că deprimă întregul sistem nervos central”, spune Zafar.

Consecințe: Ficatul elimină în jur de o unitate de alcool pe oră, apoi apare mahmureala. Vărsăturile, explică Zafar, sunt o tactică de supraviețuire evolutivă care s-a dezvoltat ca modalitate de a expulza substanțele nocive din organism.

Alcoolul este metabolizat de enzima alcool dehidrogenază (ADH). Pe măsură ce ADH descompune etanolul, acesta formează acetaldehida, o otravă și o substanță cancerigenă. Când conținutul de alcool din sânge ajunge la zero, simptomele mahmurelii sunt de obicei cele mai grave, deoarece în acel moment tot alcoolul a fost transformat în acetaldehidă, care modifică modul în care funcționează ADN-ul, mai spune Zafar.

Alcoolul deteriorează ADN-ul mitocondrial

Mitocondriile sunt mașinăriile producătoare de energie din celulele noastre, iar chiar și o deteriorare ușoară poate duce la toxicitate în creier.

De asemenea, alcoolul suprimă eliberarea de vasopresină, un hormon care le spune rinichilor să rețină lichide, astfel încât urinarea crește. Deshidratarea rezultată vă poate face să vă simțiți însetat, obosit și cu dureri de cap.

„Credem că hidratarea este super-importantă. Și prin hidratare nu ne referim doar la apă. Ne referim, de asemenea, la sodiu, clorură și potasiu”, adaugă Zafar.

Atunci când organismul dumneavoastră este afectat, sistemul imunitar este activat. Acesta trimite celule inflamatorii care atacă bacteriile sau vindecă țesuturile deteriorate.

Răspunsul inflamator poate provoca greață, vărsături, dureri de cap, confuzie, modificări ale dispoziției, tulburări cognitive și deficite de învățare și de memorie. Consumul regulat de alcool în exces poate duce, de asemenea, la inflamație cronică, care este legată de diabet, cancer și boli de inimă.

Mahmureala se înrăutățește odată cu vârsta?
Metabolismul este un cuvânt pe care l-am putea asocia cu digestia alimentelor, dar termenul descrie, de fapt, toate procesele chimice care au loc în organism.

„Pe măsură ce îmbătrânești, metabolismul tău încetinește, așa că durează mai mult timp pentru a te recupera”, spune Zafar.

Cum pot preveni mahmureala?

Beți mai puțin, evident. Totuși, dacă doriți să beți câteva pahare, există câteva tactici care vă pot ajuta să evitați mahmureala.

Totul despre ”DROGUL MURDAR”. Cercetător: Creierul se închide

Ritmul este important. Diluați alcoolul adăugând gheață, sifon, limonadă sau alți mixeri. Vei consuma alcoolul mai încet, astfel încât organismul tău va avea o șansă mai mare de a procesa alcoolul și vârful de alcool din sânge nu va fi la fel de ridicat.

Alegeți-vă băuturile. Evitați băuturile de culoare închisă, cum ar fi vinul roșu sau whisky-ul, deoarece acestea conțin mai mulți congeneri decât băuturile clare, cum ar fi vodca sau ginul.

Mahmureala se poate vindeca?

Potrivit cercetătorilor de la King’s College din Londra, nu există dovezi convingătoare că așa-numitele leacuri pentru mahmureală funcționează.

Recenta lor analiză a evaluat extractul de cuișoare, ginsengul roșu, sucul de pere coreean și alte presupuse remedii pentru mahmureală și a concluzionat că nu există suficiente dovezi de înaltă calitate pentru niciunul dintre ele.

Cu toate acestea, ibuprofenul poate ajuta la reducerea inflamației, iar rehidratarea cu băuturi izotonice, cum ar fi băuturile pentru sportivi, poate ajuta la înlocuirea lichidului și a ionilor pierduți.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel