Sari la conținut

Totul despre HISTAMINA. Dr. Bilic: A devenit inamicul sănătății noastre

excesul de histamina
Sursa foto: pexels.com
Totul despre histamina

Totul despre HISTAMINA. Histamina este o moleculă importantă implicată în diferite funcții fiziologice și procese patologice din organism. Este sintetizată și eliberată de celulele specializate din sistemul imunitar, în special de mastocite și basofile, în răspuns la diferite stimuli. Dr. Mihaela Bilic a explicat totul despre această moleculă.

„După “epidemia” de intoleranțe la gluten și lactoză, histamina a devenit inamicul sănătății noastre”, spune dr. Bilic.

Ce e histamina?

O moleculă prezentă la toate animalele și produsă natural în mai multe organe: peretele gastric (stomac), neuronii din creier, globulele albe din sânge, dar care se găsește și în plămâni și în ficat.

Ce rol are histamina?
Este un neuromediator implicat în fenomenele inflamatorii și alergice, e responsabilă de răspunsul imun, determină constricția bronșiilor, vasodilatație la nivelul pielii, secreție acidă în stomac și stare de trezire în creier”, spune dr. Bilic.

Mihaela Bilic, medic
Sursă foto: Facebook/MihaelaBilic

Există histamină în alimente?

„Da, înafară de histamina produsă de organism, toate alimentele fermentate conțin cantități variabile de histamină: brânzeturile, peștele marinat/afumat, murăturile, ciocolata, vinul și berea, drojdia, borșul.

Există intoleranță la histamină?
In mod normal histamina e distrusă de enzima numită diaminoxidază. Dacă această enzimă e deficitară sau în cazul unui aport alimentar crescut de produse fermentate, poate crește nivelul histaminei în sânge”, mai spune medicul specialist.

Ce se întâmplă când există histamină în exces?

„Apare o reacție de pseudo-alergie alimentară manifestată cu înroșire a feței/pielii, dureri de cap, inflamația mucoasei nazale, greață, durere de stomac, diaree, erupții cutanate, mâncărimi, bufeuri de căldură, palpitații etc. De precizat că aceste simptome au intensitate variabilă și dispar de la sine în câteva ore. Sunt rare cazurile în care este nevoie de tratament antihistaminic (antialergic).
De subliniat faptul că intoleranța la histamină este preponderent o afecțiune genetică (deficit de enzimă diaminoxidază), factorul alimentar fiind incriminat rareori și atunci în asociere cu alți factori declanșatori: efort fizic extrem, stres emoțional, fluctuații hormonale (femeile înainte de ciclul menstrual), boli infecțioase, anumite medicamente etc”, conchide medicul nutriționist.

Concluzia?

„Intoleranțele și alergiile alimentare sunt mediate de histamină, dar țin de funcționarea sistemului imun, NU de alimentele consumate! Histamina o secretă și o metabolizează organismul așa cum știe/vrea el, iar aportul alimentar are o importanță minoră- ca și în cazul colesterolului, care e sintetizat de ficat, indiferent dacă mănânci iarbă sau ouă🤯 Înainte să dați vina pe mâncare, faceți “curățenie” în viața voastră, de cele mai multe ori problemele sunt emoționale/sufletești, nu alimentare!!”, scrie dr. Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel