Sari la conținut

Totul despre recuperarea după nașterea naturală sau cezariană

Indiferent de felul prin care vei aduce pe lume copilul dorit, naștere naturală sau cezariană, perioada de recuperare este una foarte importantă, despre care este bine să știi cât mai multe lucruri, tocmai pentru a fi liniștită și pentru a te putea ocupa în liniște de micuț.

În ce constă recuperarea după naștere, ne-a povestit pentru Doctorul Zilei, Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

În timpul celor nouă luni de sarcină, corpul femeii a suferit o mulțime de schimbări, iar nașterea a reprezentat un efort intens pentru organism. Dacă recuperarea după o naștere vaginală se estimează că durează până la două săptămâni, cea după o naștere pe cale chirurgicală poate dura și până la șase săptămâni, dar cu certitudine fiecare femeie reacționează diferit indiferent de modul prin care a adus pe lume copilul dorit.

Recuperarea după nașterea vaginală (naturală)

Într-adevăr, recuperarea în acest caz este mai rapidă și, pentru cele mai multe dintre proaspetele mămici, recuperarea începe imediat ce a născut. Pentru că, după o naștere naturală, lăuza se poate da jos imediat din pat, mișcarea fiind una dintre cheile recuperării după naștere. Dacă ți s-a practicat epiziotomia sau ai avut ruptură de perineu în timpul nașterii, cusăturile se vor resorbi de la sine, iar sensibilitatea locului va dispărea în câteva săptămâni. Te va ajuta să stai pe un colac sau pe o pernă mai degrabă decât pe o suprafață tare, clătește cu apă călduță după fiecare urinare, evită constipația. Pe măsură ce zilele trec și durerile și disconfortul se diminuează.

După naștere, pentru 2-4 săptămâni, vei avea o scurgere vaginală ce conține sânge și resturi de țesut, asemănătoare menstruației abundente. În unele cazuri, scurgerea poate dura până la 6 săptămâni. Se impune controlul medical de urgență dacă scurgerea are miros urât, cheagurile eliminate au dimensiuni mare, faci febră. Contracțiile uterine, mai intense în primele zile, se vor diminua treptat. Pentru multe lăuze, urinarea poate fi un lucru dificil, mai ales din cauza fricii – teama de durere sau de senzația de usturime. Te-ar ajuta să urinezi mai ușor (și fără teamă) picurând pe vulvă apă călduță.

De asemenea, după naștere, musculatura care susține vezica urinară și uretra s-ar putea să fie afectate, astfel că și un simplu strănut îți poate provoca o mică micțiune. Problema va dispărea în câteva zile, iar exercițiile Kegel (de întărire a musculaturii din acea zonă) te vor ajuta să te recuperezi mai ușor și repede. Imediat după naștere, unele femei pot constata apariția hemoroizilor, corectarea alimentației și folosirea cremelor speciale fiind primele măsuri de autoîngrijire pe care o lăuză ar trebui să le facă.

Recuperarea după cezariană

Efectele anesteziei durează câteva ore după ce intervenția chirurgicală a fost încheiată, astfel că timp de câteva ore, lăuza va fi amorțită de la talie în jos. Este posibil, de asemenea, ca unele proaspete mămici să se confrunte cu dureri de cap, amețeală și stări de greață. Durerile resimțite pot fi destul de chinuitoare pentru unele lăuze, astfel că li se vor administra calmante.

După externare, recomand evitarea exercițiilor fizice până la 6-7 săptămâni, contactul intim 6 săptămâni, ridicarea greutăților etc. Cicatricea după cezariană se estompează încet, odată cu trecerea timpului, iar senzația de amorțire din jurul acesteia se ameliorează treptat, dar multe dintre mămici vor avea senzația de amorțire mult timp. Pentru scurgerile vaginale, la fel ca în cazul nașterii naturale, recomand folosirea tampoanelor externe în locul celor interne.

De asemenea, dacă tranzitul intestinal se reia mai greu, recomand consumul alimentelor cu multe fibre și multe lichide. Cele mai întâlnite complicații după acest tip de naștere sunt infecțiile, relaxarea uterină (uterul nu revine treptat la forma și dimensiunea avută înainte de sarcină), sângerările vaginale, cazuri în care recomand controlul medical de urgență.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel