Din cuprinsul articolului
Totul despre un aliment banal, dar controversat! Adevărul pe care mulți oamnei îl ignoră. Este ultima descoperire făcută de oamenii de știință din Australia.
Ouăle nu sunt asociate cu un risc de boli cardiovasculare, este noua concluzie la care au ajuns oamenii de știință din Australia.
Într-o lucrare publicată în American Journal of Clinical Nutrition, ei au demonstrat că ouăle nu cresc nivelul de lipoproteine cu densitate scăzută sau „colet rău” din corp. Transportă colesterolul din ficat în celule, dar dacă există prea mult din el, este depus pe pereții vaselor de sânge și formează plăci.
De ce crește nivelul de colesterol LDL

Se crede că nivelurile de LDL cresc din cauza alimentelor bogate în colesterol, în special ouăle. Autorii au efectuat un studiu care a implicat zeci de persoane pentru a verifica acest lucru.
Voluntarii au urmat mai întâi o dietă bogată în colesterol (consumând două ouă pe zi) și sărace în grăsimi saturate. Apoi au trecut la o dietă săracă de colesterol (consumând un ou pe săptămână) și la o înălțime de grăsimi saturate. S-a dovedit că nivelul lipidelor a crescut atunci când participanții au urmat a doua dietă, în care au consumat puține ouă, dar grăsimi foarte saturate.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că principalul factor în creșterea colesterolului au fost grăsimile saturate găsite în carne, unt și lactate, nu ouă. Munca subliniază încă o dată importanța de a urma o dietă echilibrată în general, mai degrabă decât eliminarea anumitor tipuri de alimente.
Beneficiile ouălor pentru sănătate
- Ouăle conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali, fiind ideale pentru refacerea și dezvoltarea masei musculare;
- Vitamina B12, D, A, E, B2 (riboflavină) și colină – importantă pentru funcția creierului și sănătatea ficatului.
- Datorită conținutului de luteină și zeaxantină, reduc riscul de degenerescență maculară și cataractă.
- Ajută la slăbit și menținerea greutății. Sunt sățioase și reduc pofta de mâncare, mai ales consumate la micul dejun.
- Ouăle conțin grăsimi bune, inclusiv omega-3 (mai ales cele îmbogățite), benefice pentru inimă și creier.
- Consumul moderat de ouă poate crește HDL, reducând riscul bolilor cardiovasculare.