Sari la conținut

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae. Ce este bine să faci pe 5 decembrie?

Moș Nicolae
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Tradiții de Moș Nicolae

Sfântul Nicolae este sărbătorit în 6 decembrie, fiind supranumit și ”Făcătorul de minuni”, patron al Greciei. El este unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății.

In traditiile romanesti Mos Nicolae are atributii straine de statutul sau ierarhic: apare pe un cal alb, aluzie la prima zapada care cade la inceputul iernii, pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura, este iscoada lui Dumnezeu pe langa Drac, ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace la maritat, este stapanul apelor si salveaza de la inec corabierii, apara soldatii pe timp de razboi, motiv pentru care este invocat in timpul luptelor.

In noptile marilor sarbatori, cand se deschide cerul pentru o clipa, oamenii pot sa-l vada stand la Masa Imparateasca in dreapta lui Dumnezeu, notează crestinortodox.

Mos Nicolae imparte in noapte din 5 spre 6 decembrie, asemanator lui Mos Craciun, daruri celor mici. Mai veche este insa traditia pedepsirii copiilor neascultatori cu nuielusa lasata in incaltarile lor in noaptea de 5/6 decembrie.

Sursă FOTO: Rețete si Vedete

Tradiții pentru Ajunul de Moș Nicolae! Ce trebuie să faci pe 5 decembrie?

Seara de 5 decembrie 2023 are o semnificație aparte pentru toți copiii, care se pregătesc pentru venirea lui Moș Nicolae.

Copiii care vor să primească cadouri sunt cuminți în această zi, deoarece tradiția spune că Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a își da seamă dacă un copil a fost cuminte sau nu.

În cazul în care cei mici nu ascultă de părinți sau bunici, Moș Nicolae le aduce câte o nuielușă. În noaptea de 5 decembrie, copiii își lustruiesc ghetele, în care Moșul le va aduce cadourile mult dorite.

O altă tradiție pe care copiii o respectă în Ajun este să le scrie Moșului Nicolae. În aceste scrisori, cei mici le promit Moșului că vor fi mai cuminți anul viitor și că vor asculta de părinții lor. De asemenea, ei le cer Moșului cadourile pe care își doresc să le găsească a doua zi în ghete.

Tot în Ajun sau în ziua de Sfântul Nicolae se aduc în casă crengi de pomi și se pun în apă, lângă icoane, pentru a inflori pană de Anul Nou. Dacă aceste crenguțe vor înflori pană la sfârșitul anului, se spune că anul care vine va fi unul bogat și roditor.

În unele regiuni ale țării, fetele se adună în Ajunul de Moș Nicolae pentru a face plăcinte, iar seară, la oră nouă fix, băieții vin la ele în vizită și începe petrecerea.

De asemenea, în mediul rural mai exist obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să își aleagă gazda unde vor merge pentru a repeta colindele de Crăciun și de Anul Nou.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel