Sari la conținut

Trafic la nivel înalt cu diferite organe ale cadavrelor la Universitatea Harvard. Procurorii: „Unele infracţiuni sfidează puterea de înţelegere”

Un fost manager de morgă de la Harvard Medical School se confruntă cu acuzații federale pentru că ar fi furat, vândut și expediat părți ale corpului uman, potrivit unui rechizitoriu.

Cedric Lodge,în vârstă de 55 de ani, care a lucrat la morga școlii de medicină din Boston, „a furat porțiuni disecate din cadavre donate, inclusiv capete, creier, piele, oase și alte rămășițe umane, fără știrea sau permisiunea (școlii) și a îndepărtat acele rămășițe de la morgă din Massachusetts și le-a transportat la reședința sa din New Hampshire”, se arată în rechizitoriul federal, depus marți la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Mijloc din Pennsylvania, potrivit CNN.

Lodge ar fi conspirat împreună cu soţia sa, Denise, în vârstă de 63 de ani, pentru a vinde rămăşiţele umane altor persoane, printre care Katrina Maclean, în vârstă de 44 de ani, şi Joshua Taylor, în vârstă de 46 de ani, potrivit actului de acuzare.

Maclean este proprietarul Kat’s Creepy Creations, un magazin din Peabody, Massachusetts, unde ar fi vândut părțile corpului furate altora, arată documentele instanței.

The Lodges, Maclean și Taylor sunt acuzați cu toții în rechizitoriu de conspirație și transport interstatal de bunuri furate.

Încercările CNN de a-i contacta Lodges și Maclean pentru comentarii nu au avut succes. Avocatul lui Taylor, Christopher Opiel, a declarat pentru CNN că nu au niciun comentariu asupra acuzațiilor.

Maclean este proprietara Kat’s Creepy Creations, un magazin din Peabody, Massachusetts, unde ar fi vândut părţile de corp furate altor persoane, se arată în documentele instanţei.

Soţii Lodge, Maclean şi Taylor sunt toţi acuzaţi în rechizitoriu de conspiraţie şi transport interstatal de bunuri furate.

Procurorii federali au precizat într-un comunicat de presă că alte trei persoane se confruntă, de asemenea, cu acuzaţii separate în legătură cu acest caz, inclusiv o a şasea persoană care fusese anterior pusă sub acuzare în Arkansas. Aceasta era suspectată că a furat părţi de cadavre de la o casă mortuară pentru care lucra.

„Unele infracţiuni sfidează puterea de înţelegere”

„Unele infracţiuni sfidează puterea de înţelegere”, a declarat procurorul american pentru Districtul Mijlociu din Pennsylvania, Gerard M. Karam.

„Furtul şi traficul de rămăşiţe umane loveşte în însăşi esenţa a ceea ce ne face umani. Este absolut îngrozitor. Multe dintre victimele de aici şi-au oferit voluntar corpurile pentru a permite ca rămăşiţele lor să fie folosite pentru a educa profesioniştii din domeniul medical şi pentru a promova interesele ştiinţei şi ale vindecării. Este îngrozitor că s-a abuzat de ele şi de familiile lor în numele profitului. Prin aceste acuzaţii, încercăm să aducem, într-o anumită măsură, dreptatea pentru toate aceste victime”, a comentat procurorul de caz.

Cedric Lodge a fost concediat de Şcoala Medicală Harvard la 6 mai, potrivit unei scrisori a universităţii. Oficialii universităţii au numit comportamentul lui Lodge „o trădare abominabilă”.

Cadavrele sunt donate în mod voluntar şcolii de medicină de la Harvard în scopuri educaţionale. Când facultatea termină activităţile cu rămăşiţele umane, acestea sunt de obicei incinerate şi sunt fie returnate familiei donatorului, fie sunt îngropate într-un cimitir din Tewksbury, Massachusetts, au explicat procurorii în documentele judiciare.

Trafic de ramasite umane

Potrivit procurorilor, soţii Lodge ar fi furat, vândut şi transportat rămăşiţele – uneori prin intermediul Serviciului Poştal al SUA – din 2018 până la începutul lunii martie 2023. Ei sunt acuzaţi că au comunicat cu clienţii, inclusiv cu Maclean şi Taylor, prin intermediul telefoanelor mobile şi al reţelelor sociale, se arată în rechizitoriu.

De asemenea, Cedric Lodge le-ar fi permis lui Maclean şi Taylor să intre în morga Şcolii de Medicină Harvard pentru a putea alege ce rămăşiţe să cumpere, potrivit actului de acuzare. Maclean i-ar fi plătit lui Cedric Lodge 600 de dolari pentru două feţe disecate, în octombrie 2020, se arată în rechizitoriu.

Taylor a plătit peste 37.000 de dolari prin 39 de plăţi efectuate prin PayPal către soţii Lodge.

Maclean este acuzată, de asemenea, că a vândut părţi de cadavre şi altor cumpărători, din mai multe state. De pildă, ar fi vândut piele umană unui bărbat din Pennsylvania care a tăbăcit-o pentru a crea un material din piele, se arată în rechizitoriu.

Atât Maclean, cât şi Taylor sunt acuzaţi că au acceptat aproape 50.000 de dolari în plăţi PayPal în 2021 şi 2022 de la acelaşi bărbat din Pennsylvania pentru rămăşiţele umane furate.

La 19 mai 2019, Taylor ar fi trimis o plată de 1.000 de dolari către Denise Lodge cu menţiunea „capul numărul 7”.

În noiembrie 2020, Taylor ar fi trimis 200 de dolari cu menţiunea: „braiiiiiins” (creieeeeer – n.r.), arată documentele judiciare.

Reacția oficialilor Universității Harvard

Oficialii Universităţii Harvard au declarat miercuri că sunt „îngroziţi să afle că ceva atât de tulburător s-a putut întâmpla în campus – o comunitate dedicată vindecării şi servirii celorlalţi”.

„Incidentele raportate sunt o trădare a HMS (Şcolii de Medicină Harvard) şi, cel mai important, a fiecăruia dintre oamenii care au ales în mod altruist să-şi doneze trupurile către HMS prin intermediul programului de donaţii anatomice, pentru avansul educaţiei şi al cercetării medicale”, au scris decanii Şcolii de Medicină Harvard, George Daley şi Edward Hundert, într-o scrisoare adresată comunităţii.

„Ne pare foarte rău pentru durerea pe care această veste o va provoca familiilor şi celor dragi, iar HMS se angajează să le fie alături în această perioadă profund dureroasă”, au transmis decanii.

Facultatea a declarat că lucrează cu autorităţile federale pentru a examina înregistrările şi pentru a determina care dintre corpurile donate au fost afectate.

Biroul procurorului american va continua să lucreze pentru a identifica victimele şi a contacta familiile acestora, potrivit universităţii.

De asemenea, Harvard a numit un grup extern pentru a-şi evalua programul de donatori anatomici şi politicile morgii „cu scopul de a oferi un feedback constructiv şi recomandări pentru a îmbunătăţi securitatea programului şi a donaţiilor generoase de corpuri pe care le primeşte”, se arată în scrisoare.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel