duminică, iunie 20, 2021

Transplantul cu inimă de porc este o soluție pentru mulți bolnavi și va putea fi disponibilă în viitorul foarte apropiat.

Un chirurg pionier care a operat primul transplant de inimă din Marea Britanie,

în urmă cu 40 de ani, a declarat că inimile de porc ar putea fi adaptate pentru transplanturi la oameni în trei ani de zile, potrivit cotidianului britanic DailyMail.

Un astfel de scenariu ar descongestiona lista donatorilor din Regatul Unit, afirmă reputatul chirurg. Desigur, va aduce oprobiul apărătorilor drepturilor animalelor, dar medicul subliniază importanța descoperirii.

Transplanturile reprezintă o problemă majoră în UK, cererea pentru donarea de organe excede cu mult rezervele, iar 280 de oameni din Regatul Unit încă așteaptă pentru a primi o inimă.

Sir Terence English, răspunzător

pentru primul transplant reușit de inimă de pe suprafața Marii Britanii, a afirmat că discipolul său care a participat la operația pe care a executat-o în 1979 va încerca să înlocuiască un rinichi uman cu unul de proveniență porcină înainte de sfârșitul anului curent.

English crede că acest rezultat ar putea bătători calea pentru transplanturi și mai complicate de organe în procesul pe care l-a numit, în limba sa nativă, „xenotransplantation” (xeno-transplantare, unde „xeno”, cuvând grecesc, desemnează proveniența străină).

Același pionier a declarat pentru Sundey Telegraph că „dacă rezultatul

xenotransplantării cu rinichi porcini la oameni este satisfăcător, atunci este probabil ca și inimile de această proveniență să fie folosite cu succes la oameni în doar câțiva ani”.

S-a sugerat că donările umane de organe pot fi substituite cu organe luate de la animale sau cu organe crescute independent în laboratoare bio-chimice. Organele de porci sunt o variantă viabilă pentru pacienții umani câtă vreme dimensiunile sunt foarte similare.

Profesorul Christoper McGregor de la Universitatea din Alabama, care a fost registrator-șef pentru Sir Terence acum 40 de ani, atunci când au operat-o

împreună pe Keith Castle, a elaborat două gene surprinzătoare care ar putea permite organelor de porci să fie folosite în corpurile umane. Fără aceste modificări genetice, riscul ca organul transplantat să fie respins de corpul uman ar rămâne foarte ridicat. McGregor consideră că metoda echipei sale de lucru ar putea funcționa pentru un transplant de rinichi în doar câteva luni.

Sir Terence afirmă că vor exista apărători ai „drepturilor animalelor”  care vor susține că procedura este în totalitate greșită. „E vorba că putem salva vieți omenești, de aceea poate că o putem considera o intervenție

bună”.

Geneticianul Georghe Church, de la celebra universitate americană Harvard, co-fondatorul și consilierul companiei eGenesis lucrează și el pentru adaptarea organelor de porci pentru transplantarea la pacienții umani. Alături de echipa sa, el folosește tehnica de editare genetică CRISPR pentru reducerea riscului de respingere a transplantului de către corpul uman. După ce genele organelor sunt modificate, cercetătorii eGenesis testează viabilitatea organelor prin transplantarea acestora în trupuri de maimuțe, în cadrul laboratoarelor din Spitalul General Massachusetts din Boston.

Ultimele stiri

Parteneri