Sari la conținut

Traseul pacientului diagnosticat cu cancer la sân: echipa multidisciplinară este esențială. Ghid pentru pacienți

Sursa foto: decisepoate.ro
Traseul pacientului diagnosticat cu cancer la sân

Traseul pacientului diagnosticat cu cancer la sân: gid pentru pacienți. Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu – Bucureşti (IOB), cu sprijinul Roche România, a organizat astăzi conferința cu tema “Rolul echipei multidisciplinare în diagnosticul şi tratamentul optim al cancerului de sân”. 

În cadrul conferinței, medici ai Institutului Oncologic Bucureşti au discutat despre rolul specialităților ce compun echipa multidisciplinară în asigurarea diagnosticului şi tratamentului optim al cancerului de sân, conform ghidurilor internaţionale din domeniu.

Traseul pacientului diagnosticat cu cancer la sân: echipa multidisciplinară este esențială

Cancerul de sân rămâne cea mai frecventă formă de cancer la femei în România, cu peste 12.000 de cazuri noi în fiecare an. Dacă este descoperit în stadii incipiente, înaintea diseminării în organism, cancerul de sân poate fi tratat cu succes în peste 95% din cazuri.

Şansele de vindecare depind însă de stadiul bolii, agresivitatea ei  şi de aplicarea protocolului de tratament personalizat în funcție de tipul de cancer.

Potrivit ghidurilor internaţionale pentru tratamentul cancerului de sân, deciziile cu privire la opţiunile de tratament se iau după consultări între medici de diferite specialităţi, precum și alţi profesionişti în  domeniul sănătăţii, care împreună constituie echipa multidisciplinară.

Persoanele care vor fi diagnosticate ulterior cu cancer de sân ajung de multe ori iniţial la medicul de familie, fie pentru evaluări medicale de rutină, fie pentru că au simptome precum dureri, prezența unui nodul depistat prin autopalpare sau o secreție mamară.

Ulterior, odată depistată o leziune, aceasta trebuie investigată de către medicul imagist, cel care va recomanda și biopsia tumorii de către specialistul anatomopatolog, daca aceasta este suspectă.

În urma acestor investigații, diagnosticul și planul de tratament este stabilit prin corelarea analizelor, investigațiilor imagistice și biopsiei în cadrul echipei multidisciplinare de specialiști, din care mai fac parte oncologul, chirurgul, radioterapeutul, dar și medici de alte specialități.

„În cadrul echipei multidisciplinare care tratează cancerul mamar, un rol important îl are oncologul medical. În funcție de tipul de cancer de sân, stadiul bolii, dar și de caracteristicile pacientei, oncologul alături de membrii echipei multidisciplinare va stabili tipul de tratament sistemic.

În cadrul institutului avem disponibil aproximativ întreg arsenalul terapeutic existent în protocoalele internaționale pentru tratamentul optim al cancerului de sân.

La ora actuală, în tratamentul cancerului de sân se pot folosi chimioterapia, terapia hormonală, terapia țintită și imunoterapia. Chirurgia și radioterapia pot completa terapia sistemică la momentul stabilit de echipa multidisciplinară. Secvențialitatea diferitelor tipuri de tratament este esențială”, a declarat Dr. Daniela Zob, medic primar oncologie, Institutul Oncologic Bucureşti.

Dr. Alexandru Blidaru: Extirparea tumorii este mai eficient decât o mastectomie

„În cadrul protocolului de tratament al cancerului mamar, intervenția chirurgicală are în continuare un rol important. Însă momentul când se operează un cancer de sân este decis de către echipa multidisciplinară, în funcție de fiecare caz în parte.

Aceasta pentru că în multe cazuri, intervenția chirurgicală se face după aplicarea tratamentului neoadjuvant, care urmărește micșorarea tumorii dar și îmbunătățirea evoluției la distanță a pacientei.

Potrivit studiilor recente, tratamentul conservator, care presupune extirparea tumorii cu păstrarea sânului urmat de radioterapie, este mai eficient decât o mastectomie. Pentru a evita extirparea întregului sân este nevoie să depistăm tumora în stadii cât mai puțin avansate, însă pentru a atinge acest obiectiv este necesar un program național de screening eficient și funcțional pentru cancerul de sân”, a declarat Prof. Univ. dr.  Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie și oncologie medicală, Institutul Oncologic Bucureşti.

În cadrul echipei multidisciplinare de specialiști, în funcție de caz, pot avea un rol important și psihologul, nutriționistul, grupurile de suport pentru paciente dar și un navigator care poate ghida pacientele și le poate oferi consultanță pe tot parcursul terapeutic și de recuperare.

Mai multe informații despre diagnosticarea și tratamentul cancerului de sân pot fi găsite pe www.canceruldesan.ro.

Mic „dicționar” explicativ pentru pacienții cu cancer de sân

Mamografie – Examen radiologic al sânilor care permite depistarea leziunilor suspecte de dimensiuni mici, nedecelabile prin palpare. Este esențială pentru femeile trecute de 40-45 ani.

Biopsie – Procedură care presupune prelevarea unor fragmente tisulare în vederea examinării la microscop. Biopsia este singura procedură de diagnostic de certitudine a unei leziuni suspectate. Totodată, în situația unei neoplazii, biopsia poate stabili tipul cancerului mamar, agresivitatea lui și poate estima răspunsul la diferite tipuri de tratament.

Terapie neoadjuvantă – Tratament administrat anumitor pacienți cu cancer mamar, fie în stadii local avansate, fie chiar în stadii incipiente, în cazul unor forme agresive de boală. Terapia neoadjuvantă și intervenția chirurgicală sunt urmate de terapia adjuvantă și, după caz, de radioterapie, pentru eliminarea celulelor canceroase reziduale și pentru a preveni recidivarea bolii.

Terapie adjuvantă – Tratament administrat pacienților cu cancer mamar după intervenția chirurgicală cu scopul de a elimina celulele canceroase reziduale, de a reduce riscul de recidivă locală și de metastazare.

Chimioterapie – Chimioterapia reprezintă o clasă de tratamente oncologice care distrug celulele canceroase. Poate fi administrată independent sau în combinație cu alte tratamente.

Terapia hormonală – Acest tratament constă în administrarea de medicamente care interferează cu activitatea estrogenilor, hormoni care sunt implicați în apariția și dezvoltarea a două treimi dintre cazurile de cancer mamar.

Terapia țintită -Aceste medicamente acționează împotriva cancerului prin inhibarea proteinelor specifice asociate unor mutații responsabile pentru dezvoltarea unor anumite tipuri de cancer.

Imunoterapia -Imunoterapia în oncologie este tratamentul care determină stimularea sistemului imun de a lupta împotriva acestei boli.

Mastectomie– Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea sânului în totalitate.

Radioterapie – Este o procedură parte integrantă a tratamentului pentru cancerul de sân, ce utilizează doze de iradiere pentru a distruge boala microscopică reziduală. Cel mai frecvent se folosește după intervenția chirurgicală care conservă sânul, dar uneori, radioterapia este necesară chiar și în cazurile de mastectomie. Radioterapia poate fi efectuată și la pacientele la care s-a făcut mastectomie cu reconstrucția sânului.

Despre Roche

Fondată în 1897 în Basel, Elveţia, drept una dintre primele companii producătoare de medicamente originale la scară industrială, Roche este acum cea mai mare companie de biotehnologie din lume şi lider mondial în diagnosticul in vitro.

Compania urmăreşte excelenţa în ştiinţă pentru a descoperi şi dezvolta medicamente şi teste de diagnostic cu scopul de a îmbunătăţi şi salva vieţile oamenilor de pe tot globul. Suntem unul dintre pionierii medicinei personalizate şi ne dorim să continuăm să transformăm felul în care se administrează îngrijirile în sănătate, pentru un impact cât mai mare.

Compania Genentech, din Statele Unite, este deţinută în totalitate de grupul Roche. De asemenea, Roche este acţionarul majoritar al companiei Chugai Pharmaceutical din Japonia.

Prezent pe piața românească încă din perioada interbelica, Roche își redeschide reprezentanța locală în anul 1992, urmând ca în anul 2005, grupul Roche să înființeze societatea comercială S.C. Roche România SRL care a preluat activitatea reprezentanței din București.

Roche oferă produse și servicii care acoperă întreg spectrul îngrijirilor de sănătate, pornind de la prevenție, tratament și până la monitorizarea post-tratament, în arii terapeutice majore unde există nevoi medicale neacoperite încă.

Prin intermediul Roche România, ambele divizii ale Grupului Roche – divizia de farmaceutice și divizia de diagnostice – sunt prezente pe piața din țara noastră, oferind produse și servicii de înaltă specializare. Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să accesați www.roche.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel