Sari la conținut

Tratament inovativ pentru bacteria E. coli, care poate ucide 20% dintre persoanele infectate

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Destul de răspândite în rândul populației, infecțiile cauzate de bacteria E. coli au o rată de mortalitate de 15-20%. Pentru unii pacienți, cum ar fi cei cu cancer de sânge, există riscul ca bacteria să se deplaseze în fluxul sanguin.

În cazul unor astfel de infecții se administrează antibiotice care pot avea efecte dăunătoare asupra microbiomului pacientului, precum și alte efecte secundare. În plus, problemele tot mai mari legate de rezistența la antibiotice fac ca aceste tratamente să fie mai puțin eficiente în tratarea infecțiilor.

Primul candidat pe bază de CRISPR pentru un medicament

O echipă internațională de oameni de știință a conceput acum primul candidat pe bază de CRISPR pentru un medicament care vizează direct E. coli și lasă microbiomul intact.

Un articol apărut în Nature Biotechnology şi citat de 360medical.ro descrie dezvoltarea medicamentului candidat până la un stadiu în care este gata de a fi testat la oameni.

Prin utilizarea extensivă a biologiei sintetice, echipa a proiectat patru viruși bacterieni care utilizează tehnologia CRISPR pentru a distruge cu precizie bacteriile nedorite.

„Credem că un medicament cu spectru îngust cu aceste proprietăți ar putea fi foarte util pentru pacienții cu cancer, printre altele, care fac adesea infecții grave, dificil de tratat cu antibioticele actuale”, spune Morten Otto Alexander Sommer, profesor la universditatea tehnică Biosustain, din Danemarca (DTU), și autor principal al cercetării.

Studiul a fost realizat în colaborare cu JAFRAL (Slovenia), JMI Laboratories (SUA) și Divizia de boli infecțioase de la Weill Cornell Medicine (SUA).

Cocktail de viruşi, în testarea eficienţei tratamentului

Echipa a analizat o bază de date care cuprindea 162 de fagi naturali (viruși care ucid anumite bacterii). Ei au descoperit că opt dintre aceștia s-au dovedit promițători în ceea ce privește vizarea E. coli. Apoi au modificat fagii prin editare genetică pentru a le îmbunătăți capacitatea de a ținti E. coli.

Un cocktail din patru dintre acești fagi, pe care l-au numit SNIPR001, a țintit foarte eficient bacteriile din biofilme și a redus numărul de E. coli mult mai eficient decât fagii naturali. Mai mult, acest cocktail de fagi a fost bine tolerat în intestinul șoarecilor și al mini-porcilor, reducând în același timp apariția E. coli.

Candidatul de medicament SNIPR001 se află în prezent în curs de dezvoltare clinică și a primit o desemnare Fast-Track (examinare accelerată) din partea Administrației de reglementare pentru alimente și medicamente (FDA) din Statele Unite.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: