Sari la conținut

Dovedit științific: merișoarele reduc riscul de infecții urinare cu 50%

ceai de merisoare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ceai pentru diabetici

Dovedit științific: merișoarele reduc riscul de infecții urinare cu 50%. Infecțiile urinare pot fi incredibil de dureroase și pot declanșa o varietate de probleme ale vezicii urinare.

Dacă nu sunt tratate, se pot muta la rinichi și pot provoca complicații suplimentare, inclusiv sepsis în unele cazuri rare. Deși sunt cele mai frecvente la femei, infecțiile urinare pot afecta și bărbații și copiii.

Folosirea merișoarelor pentru a trata infecțiile tractului urinar (ITU) se întoarce cel puțin până la vremea indienilor nativi americani, dar acum există dovezi științifice solide pentru acest remediu tradițional.

Dovedit științific: merișoarele reduc riscul de infecții urinare cu 50%

Într-un nou studiu, cercetătorii au analizat 50 de studii anterioare care acoperă 8.857 de participanți în total. Aceste studii anterioare au analizat modul în care riscul ITU este legat de merișoarele livrate sub formă de suc, tablete sau pulbere.

„Studiile pe care le-am analizat au inclus o serie de metode pentru a determina beneficiile produselor cu merișor”, spune epidemiologul Jacqueline Stephens de la Universitatea Flinders din Australia.

„Marea majoritate a comparat produsele cu merișor cu un placebo sau fără tratament pentru ITU și a stabilit că consumul de merișoare sub formă de suc sau luarea de capsule a redus numărul de ITU la femeile cu cazuri recurente, la copii și la persoanele susceptibile la ITU în urma intervențiilor medicale, cum ar fi radioterapie.”

Riscul de a dezvolta o infecții urinare a fost redus cu mai mult de un sfert la femeile cu cazuri recurente de infecție, cu peste jumătate la copii și cu puțin peste jumătate pentru persoanele susceptibile de a face ITU după proceduri medicale.

Doar câțiva oameni din studii au raportat reacții adverse, durerile de stomac fiind cele mai frecvente. Cu toate acestea, există lacune în date: foarte puține studii au comparat produsele cu merișoare direct cu antibioticele sau probioticele singure, de exemplu, și aceste tratamente pot fi la fel de eficiente ca și fructele.

Risc redus de ITU pentru aceste categorii de persoane

Nu au fost demonstrate beneficii ale merișoarelor pentru adulții în vârstă, femeile însărcinate sau persoanele cu probleme de golire a vezicii urinare, așa că aceasta nu este o constatare care se aplică peste tot.

Totuși, arată că pentru unele grupuri de oameni, riscul redus este semnificativ.

„Acest rezultat incredibil nu ne-a surprins cu adevărat, deoarece suntem învățați că atunci când vor exista dovezi mai multe și mai bune, adevărul va ieși la iveală în cele din urmă”, spune epidemiologul Gabrielle Williams de la Spitalul de Copii din Westmead, Australia.

„Infecțiile tracturlui urinar sunt oribile și foarte frecvente; aproximativ o treime dintre femei se vor confrunta cu una, la fel ca multe persoane în vârstă și, de asemenea, persoanele cu probleme ale vezicii urinare cauzate de leziuni ale măduvei spinării sau alte afecțiuni”.

În timp ce multe femei au folosit deja suc de merișor pentru a evita ITU, până în acest moment, dovezile științifice pentru eficacitatea acestuia nu au fost deosebit de concludente.

Conform studiilor anterioare, se crede că compușii din merișor numiți proantocianidine (PAC) ajută la oprirea atașării bacteriilor Escherichia coli la celulele care căptușesc vezica urinară, oferind fructelor beneficiile lor protectoare. Se estimează că E. coli reprezintă aproximativ 90% din ITU.

Cu fiecare actualizare, beneficiile potențiale ale merisoarelor devin mai evidente.

„Aceasta este o trecere în revistă a totalității dovezilor și, pe măsură ce apar noi dovezi, ar putea apărea noi constatări”, spune epidemiologul Jonathan Craig de la Universitatea Flinders. „În acest caz, noile dovezi arată o constatare foarte pozitivă că sucul de merișor poate preveni ITU la persoanele susceptibile”.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel