Sari la conținut

Tratament pentru boala Crohn cu celule stem

celule stem
Sursă foto: doodlartdotcom/Pixabay
Cancerele de sânge | Transplantul salvează vieți

Tratament pentru boala Crohn cu celule stem. Domeniul medicinei este într-un continuu progres, rezultate promițătoare obținându-se în tratamentul diferitelor boli și afecțiuni, prea puțin cercetate până în prezent.

Celulele stem joacă un rol semnificativ în studiile și cercetările efectuate, prezentând caracteristici unice în repararea țesutului deteriorat sau bolnav.

De curând, studiile arată rezultate excelente pentru terapia cu celule stem în cazul bolii Crohn, afecțiune digestivă cronică, cu mecanism autoimun, diagnosticată cel mai frecvent la persoanele tinere. Inflamația din boala Crohn poate afecta orice segment de tub digestiv, cu o predilecție pentru capătul inferior al intestinului subțire și începutul intestinului gros.

Ce este boala Crohn și cum se manifestă?

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie intestinală care afectează de obicei ileonul terminal (extremitățile intestinului), dar poate afecta întregul tract gastrointestinal, de la gură până la anus. Netratată, boala Crohn poate duce la o inflamație a tractului gastrointestinal care provoacă durere, disconfort și probleme digestive.
Simptomele variază de la ușoare la severe, în funcție de partea tractului digestiv afectat, și pot apărea și disparea cu perioade alternative de falsă vindecare. Principalele simptome ale bolii Crohn sunt:
Diaree;
• Dureri abdominale (zona abdomenului) cu crampe;
• Febră peste 38;
• Sângerări rectale;
• Oboseala cronică;
• Lipsa apetitului și pierderea în greutate;
• Senzația de presiune în intestine, chiar dacă intestinele sunt deja goale;

Cauzele apariției bolii Crohn

Până în prezent nu s-a identificat o cauză unică pentru dezvoltarea acestei boli, însă, există anumiți factori precum disfuncții ale sistemului imunitar, factori ereditari sau de natură infecțioasă.
În ceea ce privește vârsta, afecțiunea se manifestă, cel mai frecvent, la persoanele sub 30 de ani. De asemenea, 1 din 5 persoane diagnosticate cu boala Crohn au rude de grad I cu această afecțiune. Fumatul este un alt factor care poate determina evoluția negativă a bolii.
Celulele stem în ameliorarea simptomelor bolii Crohn – Studiu de caz

Studiul de caz prezintă situația unei femei americane caucaziene în vârstă de 25 de ani, diagnosticată cu boala Crohn. Din 2011 avea probleme cu glandele suprarenale și tiroida, precum și anemie asociată cu sângerarea gastrointestinală.

Tratamentul a constat în administrarea intravenoasă a 300 de milioane de celule stem mezenchimale din cordonul ombilical. La trei luni după tratament, pacienta a raportat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor.
Chestionarul post-tratament a indicat o îmbunătățire cu 95% în ceea ce privește mișcările intestinale, disconfortul abdominal și sângerările rectale. De asemenea, s-a evidențiat o îmbunătățire cu 70% a nivelului de energie, pacienta raportând că a început să meargă din nou la școală pentru a urma studii superioare, ceea ce nu a fost posibil înainte de tratament.

Care este rolul celulelor stem?

Celulele stem sunt responsabile de menținerea sănătății noastre. Cele recoltate la naștere din sângele ombilicoplacentar sunt celule stem adulte, pe deplin dezvoltate – fundamentale pentru sistemul nostru imunitar și pentru sânge. Fiind recoltate la naștere, acestea reprezintă cea mai pură formă de celule stem, nefiind afectate de îmbătrânire sau de alți factori externi. Celulele stem sunt extrem de importante pentru organismul uman, deoarece ele se pot dezvolta în alte tipuri de celule (musculare, sanguine, s.a.), care pot forma la rândul lor țestuturi și organe în corpul uman.

„Celulele stem recoltate la naștere au două proprietăți cardinale. Prima este așa-numitul self-renewal, adică se pot înmulți creând copii identice. Iar în al doilea rând, sunt celule nediferențiate, însemnând că se pot diferenția în multe alte tipuri de celule”, explică dr. Ioana Tudorache, medic primar Ginecologie în cadrul MedLife Brașov, la Podcastul Medical.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel