Sari la conținut

Tratament revoluționar pentru pacienții cu cancer de prostată

cancer de prostata
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
cancer de prostată

Pacienții cu cancer de prostată ar putea trăi mai mult datorită noilor combinații de medicamente

Dave Kinsey, parte a studiului care a implicat 800 de bărbați, nu are semne de cancer activ după ce a luat combinația de medicamente în timpul cercetării – și timp de aproximativ șase luni de la încheierea acesteia.

O nouă combinație de medicamente ar putea revoluționa tratamentul cancerului de prostată avansat și ar putea oferi pacienților luni de viață suplimentară.

Procedura standard atunci când boala s-a răspândit este de a aborda tumorile cu medicamente care blochează testosteronul.

Dar in cazurile avansate si agresive care dau un diagnostic terminal, aceasta terapie hormonala inceteaza sa mai fie eficienta.

Oamenii de știință au adăugat olaparib – care blochează o enzimă de reparare a ADN-ului din celulele canceroase – la abiratonă, care blochează testosteronul, potrivit Mirror.co.uk

Și după un studiu care a implicat 800 de bărbați, s-a constatat că combinația prelungește viața pacienților din stadiul 4 cu o medie de 7,4 luni, comparativ cu abiratonă în monoterapie.

Dave Kinsey, în vârstă de 68 de ani, din Wigan, Lancs, a vizitat Christie NHS Foundation Trust din Manchester pentru a lua parte la studiul multi-site PROpel, finanțat de giganții farmaceutici AstraZeneca și Merck.

Când inginerul civil pensionat a fost diagnosticat în 2016 și i s-a acordat trei până la cinci ani, un test de sânge a constatat că nivelul său de PSA – un indicator al cancerului de prostată – era 36, față de un interval normal de 4 sau mai puțin.

El a continuat să ia combinația de medicamente după ce studiul s-a încheiat în octombrie anul trecut și acum este sub 0,1 – și nu are semne de cancer activ.

Dave a spus: „Cancerul a fost în ganglionii limfatici, în gât, în piept și în zona inghinală. Apoi, scanarea osoasă pe care am făcut-o când am fost evaluat pentru studiu a arătat cancer la coloana vertebrală.

De atunci, nu a existat nicio progresie. A fost oprit.”

De asemenea, studiul a constatat că adăugarea de olaparib înseamnă că chimioterapia nu este necesară.

Tratamentul va fi acum luat în considerare de Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire pentru lansare în NHS.

Noel Clarke, liderul comun al studiului global, de la spitalele Christie și Salford Royal, a declarat: „Acesta este un avans real în tratamentul acestui tip de cancer de prostată și efectul său va avea o influență asupra tratamentului în întreaga lume.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel